You are here

Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából a zentai közönség is megtekintheti az ’56-os szabadságharcos vérrel írt levelét.

A levelet az elmúlt hónapok során Magyarország több pontján is kiállítottak. A zentai Városi Múzeum tulajdonát képező levelet a Városháza oszlopcsarnokában tekinthetik meg az érdeklődők.

„Magyarok! Segítség! Az oroszok nemsokára ki fognak végezni és a társaimat is, mert magyarok vagyunk. Itt, a Tisza partján. Harcolunk a szabad Magyarországért! Hazáért! Míg elmentek, megírtam ezt. Vizesüvegembe tettem. Kifogyott a töltőtollam. Segítség! A véremmel írok! Csongrádtól 3 km-re északra, a füzesben. Magyarok! Szabadítsatok ki!” - Ez a szöveg áll a híres vérrel írott levélen, amelynek sem a szerzőjéről, sem magáról a vérrel írt üzenetről nem tudunk sokat. Az üvegpalackba rejtett üzenetet 1962 májusában egy akkor hatodik osztályos diák találta meg a Tisza partján.

Hugyik Richárd, igazgató, Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ, Zenta: „Szinte biztosnak tűnik, hogy vérrel írták, és szinte biztos, hogy helyes a keltezés is, 1956 novembere. Reménykedünk abban, hogy a következő időszakban kémiai és egyéb vizsgálatok során erre százszázalékos tudományos bizonyítékot is tudunk szerezni.”

Az illetékesek abban bíznak, hogy a levél keletkezése kapcsán is újabb információk juthatnak majd a birtokukba annak köszönhetően, hogy a nyilvánosság elé tárják. Perpauer Attila, oktatással és művelődéssel megbízott tag, Zenta KT: „Zenta község önkormányzata méltóképpen szeretné megünnepelni az 1956-os események évfordulóját, így kiállítjuk a vérrel írott levelet, amely a zentai Városi Múzeum tulajdona. A Városháza oszlopcsarnokában megtekinthető ez a levél, és szeretnénk, ha minél szélesebb körben ismertté válna.”

A vérrel írott levelet a közelmúltban a szegedi Móra Ferenc Múzeumban és a Csongrádi Információs Központ Csemegi Károly Könyvtár és Tari László Múzeumban is kiállították. A zentai közönség pedig október 22-étől október 31-éig tekintheti meg a Városháza oszlopcsarnokában.

 

Szerző: 
Pannon RTV