Ugrás a tartalomra

Zentán is ismertették az IPARD-pályázat részleteit

Az IPARD-pályázat részleteiről tartottak kedden előadást Zentán. Emellett a tartományi pályázatokról is bővebb információt kaphattak a jelen levő gazdák.

Az IPARD alapokra az első körben február 26-ig pályázhatnak a kis- és középgazdaságok. A támogatás 5000-től 700 000 euróig terjed. 

Az Európai Unió mezőgazdasági és vidékfejlesztési programjában összesen 175 millió euró áll Szerbia rendelkezésére, amelyet 2020-ig használhat fel. Ez az összeg minden termelői ágazatot lefed. A már megnyílt pályázatokon új mezőgazdasági mechanizáció és felszerelés, valamint új traktorok vásárlására pályázhatnak a mezőgazdászok. A zentai ismertetőn megjelent termelők közül sokan már sikeresen pályáztak a Prosperitati Alapítványnál, azonban az új lehetőségekre is nyitottak. Bálint Jenő, gazdálkodó, Törökfalu: „Talán kellene még egy erőgép, egy traktor, közepes nagyságú. Ez nagyon szükséges, mert a gépállomány elöregedett már.”

A pályázat benyújtási folyamata nem egyszerű, hiszen uniós pályázatokról van szó, azonban a gazdák bármilyen segítséget megkaphatnak ezzel kapcsolatban. Juhász Attila, mezőgazdasági államtitkár: „Nagyon fontos, hogy ezeken az előadásokon részt vesznek, vagyis a szervezők hívnak ide független pályázatírókat, és ők tudnak olyan információkat adni a gazdáknak, amelyek fontosak a pályázat megírásakor, ahhoz, hogy sikeresen pályázzanak.”

Már február második felétől, illetve március elejétől megnyílnak a tartományi pályázatok is. Egyebek közt öntözőrendszerre, jégvédelmi hálóra, fóliasátrakra, farmi felszerelésre nyújthatják be a pályázatukat a termelők. Emellett idén is támogatják a fiatal gazdákat a start up programmal.

Ótott Róbert, tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes: „Azt lehet elmondani a ’18-as évről, hogy itt is ugyanúgy, mint a ’17-es évben, a gazdák előszámlával is tudnak pályázni, valamint a pályázataink nagy részénél a 40 évnél fiatalabbak és a hölgyek nagyobb arányú költség-visszatérítést tudnak megvalósítani a pályázás során.”

A pályázatok sorának nincs vége. Márciusban és az év közepe táján is várhatóak újabb kiírások az IPARD-pályázatnak köszönhetően.

 

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV