Ugrás a tartalomra

Zentán felszentelték a Kis Szent Teréz-templomot

Hétfő délután felszentelték Zentán a Lisieux-i Kis Szent Teréz-emléktemplomot. A misén többek között jelen volt Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, Pásztor István, a VMSZ elnöke, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és a legmagasabb rangú egyházi méltóságok. Az újonnan épült templomnak nemcsak vallási, hanem történelmi jelentősége is van.

Húszéves álom vált valóra Zentán azzal, hogy befejezték az 1997-ben elkezdett Kis Szent Teréz millenniumi emléktemplomot. Már több mint két éve miséznek is a templomban, de egy nagyobb összeg hiányzott a befejezéshez.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül a Magyar Kormány tavaly december és idén január folyamán két részletben összesen 110 millió forintot biztosított a templom teljes befejezésére. Elkészült a háromágú torony, amelynek legmagasabb pontja több mint harminc méter magas. A tornyok tetejére keresztek kerültek, és felszerelték a már meglévő közepes méretű harangot is.

Gere Margit, Zenta: „Gyönyörű, mint egy kis bazilika. Nagyon szép. Csodálatos.”

A templomszentelőn szentbeszédet Pénzes János szabadkai és Német László nagybecskereki megyéspüspök mondott. Hálájukat fejezték ki az anyaországnak a templom felépítéséhez adott anyagi támogatásért. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár szerint vallásában is fontos a nemzet megmaradása.

Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Magyarország: „Fontos, hogy a magyar közösségek szempontjából a legfontosabb alappillért, az egyházakat tudjuk támogatni.
 
Pásztor Istvánnak köszönetet mondtak, amiért fontosnak tartja, hogy a vajdasági magyar politikum mindent megtesz az egyházzal ápolt kitűnő viszonyok érdekében. Pásztor István, elnök, VMSZ: „Én azt gondolom, hogy az utóbbi évtizedben a politika, a Vajdasági Magyar Szövetség és az egyházak között kiváló a kapcsolat.
 
Nem lehet ezt másképp. Ugyanis az, hogy egy-egy egyházmegyében, egy-egy egyházi közösségben mi a prioritás, azt nem a politikának kell meghatároznia, hanem az egyháznak, a püspököknek, ezért fontos az, hogy köztünk egy folyamatos kapcsolat van, amely arra összpontosít, hogy az egyházak határozzák meg a prioritásokat, és a politika ezt képviseli.”
 
Az emléktemplom felszentelését háromezer hívő kísérte figyelemmel. Akiknek nem jutott hely a tágas templomon belül, azok az udvarban felállított kivetítőn és az utcáról figyelve kísérték végig az eseményt. Főtisztelendő Miocs József, a szabadkai Paulinum igazgatója felemelő érzésnek nevezte, hogy a zentai csata 320. évfordulójára megépült a templom.
 
Miocs József, igazgató-rektor, Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium és Kollégium, Szabadka: „Ez egy olyan templom is lesz, ahova majd zarándokolnak, úgyhogy ez a magyarság összetartása lesz, és nekünk meg kell tartanunk azt, hogy büszkék vagyunk a történelmünkre és a mi keresztény vallásunkra.”
 
A felszentelt emléktemplom nemcsak vallási, hanem történelmi szempontból is jelentős, mert a zentai csata emlékére épült.
 
Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír