Ugrás a tartalomra

ZENTAI MAGYAR KAMARASZÍNHÁZ

Októbertől saját társulat

Az Újvidéki Művészeti Akadémia végzős magyar színészosztálya egyelőre tiszteletdíjasként fog dolgozni a zentai színházban

Szerdán Zentán az önkormányzatban megtartott sajtótájékoztatón Kormányos Katona Gyöngyi, a községi tanács művelődéssel, oktatással és tájékoztatással megbízott tagja, Lovas Ildikó, a Magyar Nemzeti Tanács kulturális ügyekkel megbízott tanácsosa és László Sándor, az Újvidéki Művészeti Akadémia színésznövendékeinek osztályvezető tanára jelenlétében bejelentették, hogy október elsejétől a Zentai Magyar Kamaraszínházhoz szerződik az Újvidéki Művészeti Akadémia végzős magyar színészosztálya, vagyis saját társulata lesz a színháznak.

Kormányos Katona Gyöngyi elmondta, hogy a kilenc fiatal színészt az első évben tiszteletdíjasként foglalkoztatják:

– Nem tudunk rögtön állandó munkaviszonyt kínálni nekik, egy szerződéskötéssel tiszteletdíjasként fognak dolgozni a színházban. Nagyon fontos állomás ez a kamaraszínház és a város életében is, hiszen mikor 2009-ben megalapítottuk a Zentai Magyar Kamaraszínházat, még álmodni sem mertünk saját társulatról, most pedig eljutottunk eddig. Kihívás ez az önkormányzat számára, de lehetőség is, hogy támogassa a pályakezdő fiatalokat – mondta.

Lovas Ildikó arról számolt be, hogy a fiatal színészek tiszteletdíját a zentai önkormányzat és a Magyar Nemzeti Tanács közösen vállalta, és, hogy a társulattal nem csak Zenta, hanem az egész Tisza mente gazdagodik, továbbá arról is beszélt, hogy a vajdasági magyar kulturális életben egy robbanásszerű, vulkanikus erejű változásnak vagyunk a szemtanúi:

– Egy olyan erőteljes új generáció jelent meg, amelyet mi, középgenerációhoz tartozók nem hagyhatunk figyelmen kívül, hanem feladatunk támogatni és helyzetbe hozni őket. Az MNT most ezt teszi: a zentai önkormányzattal felkaroljuk azokat a merész és céltudatos fiatalokat, akik idén februárban azzal a kéréssel kopogtattak be az MNT-be, hogy mindannyian a Zentai Magyar Kamaraszínházhoz szeretnének szerződni. A kilenc fiatallal nem csak Zenta és a zentai színház gazdagodik, a társulat reményeink szerint az egész Tisza mentét fedni fogja. Ez óriási dolog a kulturális életünkben, mert az ebben a térségben élő magyarságnak mindez idáig ilyen kulturális központja nem volt. Ez régi adósságunk, amit most felszámolunk.

László Sándor elmondta, hogy a szárnyai alól kikerülő végzős hallgatók már nem növendékek, hanem kész színészek:

– Ők már a világ bármelyik színpadán megállnák a helyüket, ők mégis a Zentai Magyar Kamaraszínházat választották. Éppen ezért a vizsgaelőadásukat is Zentán mutatják be június 7-én. Ez a mi ajándékuk Zentának, amiért munkalehetőséget ad fiatal színészeinknek.

A sajtótájékoztatón Vukosavljev Iván, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója és a kilenc fiatal színész is jelen volt, ugyanis a sajtótájékoztató előtt egyeztetés zajlott a színház, az MNT, az önkormányzat és a színészek között.

Vukosavljev Iván elmondta, nem is remélték, hogy ilyen rövid időn belül saját társulata lehet a színháznak:

– Történelmi pillanatot élünk, valóra vált az álmunk. Ez új helyzetet hoz az egész vajdasági magyarság történetébe, de különösen a Tisza mentéjébe. Eddig vendégművészeink voltak, akikhez mindig alkalmazkodnunk kellett, most pedig saját társulatunk lesz, ami sokkal több lehetőséget kínál.

László Judit, a fiatal színészek egyike elmondta, hogy a munkalehetőséget csodaként élik meg:

– Amikor kipattant a fejünkből az ötlet, nem gondoltuk, hogy ilyen gyorsan valóra is válik. Ma, amikor még az egyetemekről kikerülő fiatalok jó része évekig munka nélkül tengődik, tényleg csodának tekinthető, hogy nekünk ez sikerül, ráadásul úgy, hogy együtt marad az évfolyamunk.

Elvárásaink nincsenek, igyekszünk majd helytállni. Szeretnénk kivenni a részünket az egész kulturális életből, hiszen nemcsak színházi előadásaink vannak, hanem kisebb műsoraink, irodalmi műsoraink, sőt zenekarunk is.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Horváth Ágnes
Többi hír