Ugrás a tartalomra

Zenta: XVI. Hagyományaink Ünnepe

Kétszázhetven fellépő és hetven kiállító – ez a mérlege a XVI. Hagyományaink Ünnepe elnevezésű rendezvénynek, amelyet szombaton este tartottak meg a zentai Művelődési Házban.

Rongyos pite, legényfogó, batyus palacsinta, mákos pörkölt cukor, hájas kifli, mákos guba, mákos likőr – ez csak néhány azok közül a finomságok közül, amelyekkel a felsőhegyi könyvtár csapata készült a XVI. Hagyományaink Ünnepe kiállításra, amelyen idén hagyományos mákos ételeket mutattak be a kiállítók. Papp Katalin, a zentai Rozetta Kézműves Társaság tagja: „Mivel a mák olcsóbb alapanyag volt, mint a dió, ha nem volt otthon dió, akkor a régi háziasszonyok mákos palacsintát készítettek a diós helyett.”

Mindez persze más hagyományos ételek esetében is előfordult, éppen ezért a mákos ételekből nyílt kiállítás rendkívül gazdag ízvilágú édes és sós süteményeket vonultatott fel, sőt, akadtak olyanok is, akik húsételeket készítettek. Kállai Margit, a bogarasi Cimbora Polgárok Egyesületének tagja: „Húsokat is hoztunk, tehát halat és csirkét, mert a vörös húsokhoz nem igazán párosítható, próbálkoztunk már azzal is, de nem igazán emeli ki, a húsoknak, a vörös húsoknak az ízvilágával nem passzol össze a mák.”

A kiállításmegnyitót követő gálaműsoron idén összesen 15 produkciót mutattak be a községbeli hagyományőrző és hagyományápoló csoportok tagjai. Perpauer Mária, Móra István Művelődési Egyesület, Kevi: „A Pillikék, a legkisebbjeink, ők somogyi gyermekjátékokat játszottak, a Bazsarózsa asszonykórus egy Szép a gyöngyvirág című dalcsokrot adott elő, a Gyöngyvirág Magyar Néptáncegyüttes pedig dél-alföldi táncokkal lepte meg a közönséget.”

A fellépő csoportok produkcióit ezúttal is neves szakemberekből álló zsűri véleményezte, amelynek tagjai jótanácsokkal látták el a csoportokat a fejlődés lehetőségének biztosítása érdekében. Bilicki Anna, a zentai Délibáb Magyar Művelődési Egyesület tagja: „Lényegében rosszat nem mondtak, azokat az apró hibákat, amiket ki kell küszöbölni, de hát meg is dicsértek bennünket, hogy jó válogatás volt, meg hogy hangulatos volt, és hogy élvezetes volt az egész előadás.”

Nemcsak a Délibáb Magyar Művelődési Egyesület produkciója volt rendkívül élvezetes, hanem az egész rendezvény is, amellyel nemcsak a látogatók, hanem a szervezők elégedettek. Hajnal Anna főszervező: „Aminek a legjobban örülök, az az, hogy nagyon sok gyermekcsoport is részt vett ezen a rendezvényen, hiszen fontos, hogy ők is megmutatkozzanak, szerepeljenek, és utána kinőjön egy olyan generáció ezekből a kisgyermekekből, egy felnőtt generáció, akik hűen tudják vinni tovább ezeket a hagyományokat.”

A Hagyományaink Ünnepe elnevezésű rendezvény, amelynek idén összesen kétszázhetven fellépője és hetven kiállítója volt, a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű vajdasági magyar regionális amatőr rendezvénye.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír