Ugrás a tartalomra

Zenta ünnepel

VÁROSNAPI PROGRAM

Az idén is gazdag és változatos rendezvénysorozattal ünnepelhetjük meg Zenta város napját. A rendezvények holnap, pénteken elkezdődnek az Európai civil kultúra elnevezésű projektum programjaival, amelynek keretében az európai eszmeiségről szóló konferenciát és a testvérvárosok bemutatkozását is megszervezik. Ezúttal sem marad el a hagyományos nemzetközi hőlégballonverseny és a IV. országos kupadöntő, amelynek keretében tizedszer emelkednek magasba a szerbiai és a környező országokból érkező hőlégballon-pilóták. A látványos megnyitóünnepséget este 6 órakor a vásártéren tartják.

A programokkal párhuzamosan a zentaiak a hétvégén vásári forgatagban, bor- és kézművesutcán szemlélődhetnek, ugyanakkor a helyi mentőállomás nyílt napján megismerkedhetnek a sürgősségi szolgálat önfeláldozó és cseppet sem könnyű munkájával.

Este 6 órától a Városi Múzeumban a századfordulót váró Zenta utcáin bolyonghatunk a kiállított fényképek és tárgyak segítségével. A városnapi kiállítás ritmusát a képpel írott történelem és a múzeumi tárgyak sajátos egyensúlya teremti meg Pejin Attila történész, muzeológus rendezésében. A tárlatot dr. Mészáros Zoltán történész nyitja meg. A főtéren a hagyományőrző csoportok testvérvárosi találkozóját tartják meg, majd este fél 9-től Boban és Goran Marković világhírű zenekara lép fel. Őket a zentai Ágota & Her Friends és az Oliver & Friends együttes műsora követi.

Szombaton délelőtt a fiatalok számára rendezi meg a hagyományos városnapi kincskeresőt a Zentai Ifjúsági Szervezet, amelynek során a logikai és ügyességi feladványok Zenta történelmi és művelődéstörténeti múltját idézik meg. A nap folyamán a város főterén sátrat bontanak a Civil falu résztvevői is: 9 órától este 6-ig több mint két tucat civil szervezet mutatkozik be a kiállítóhelyeken. A községbeli hagyományőrző egyesületek is teret kapnak fél 4-től a városnapi rendezvényen, ahogyan megrendezik a városnapi virágkötészeti versenyt is.

Este fél 8-tól a Zentai Magyar Kamaraszínház előadásában ismét megelevenednek a zentai csata történései, háromnegyed 9-től pedig tűzijátékban gyönyörködhetnek a városnapi mulatság résztvevői. Ezt követően Kocsis Tibornak, az X-Faktor győztesének, Muri Enikőnek, az RTL Klub tehetségkutatója döntősének és Brasch Bencének, a Csillag születik énekesének a fellépésével ünnepelhet tovább a közönség. A magyarországi fellépőket követően a helyi rockzenei színtér képviselői lépnek föl: az O-ruk és az Allow együttes bulija következik.

A vasárnap fénypontja a Jézus szíve templomban délután 5 órakor kezdődő orgonaszentelő ünnepély lesz, de a délelőtti órákban szerveznek nemzetközi íjászversenyt és nemzetközi modellbemutatót is. Este a főtéren Zenta legendás zenekara, a Szőke Fiúk és barátai adnak koncertet az örökzöld zene kedvelőinek.

A községi képviselő-testület városnapi díszülését hagyományosan szeptember 11-én, a város napján tartják meg, amikor átadják a város legrangosabb kitüntetéseit. Ugyanezen a napon a Művelődési Ház kiállítótermében a Hidak – Korok – Budapest elnevezésű vándorkiállítást tekinthetik meg az érdeklődők. A kiállítás 2011. május 8-án került először a nézők elé Strasbourgban, az Európai Parlamentben. Ott mintegy 15 ezren tekintették meg a képeket. A Budapest két partját összekötő hidak története – építésük, pusztulásuk, újraépülésük – élményszerűen mesél a magyar nemzet történelméről. Mintegy két évszázadot jelenít meg a kiállítás.

Szerző (Forrás)
Hhzs., Magyar Szó
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen