Ugrás a tartalomra

Zenét és csomagokat ajándékoztak a tordai gyerekeknek

Koncerttel egybekötött rendezvényt tartottak Tordán. 120 helybeli gyermek kapott ajándékcsomagot. A helyi közösség jóvoltából ez a hagyomány már nyolc éve él.

Torda Helyi Közössége immár nyolcadik éve megajándékozza a helybeli gyerekeket. Korábban a házhoz vitték a csomagokat. Tavaly a karácsonyi csomagosztást egybekötötték a Juhász zenekar koncertjével. Így történt ez ma is. Dobai János, tanácselnök, Torda HK: „Amikor ezt az egész akciónkat, a csomagosztást elindítottuk, akkor mintegy 240-250 gyereknek ajándékoztunk csomagot. Ma sajnos ez a szám - újszülöttől negyedik osztályos korral bezárólag – csak 120 körül van.

A fogyás és elvándorlás ellenére megtelt a helyi művelődési otthon nagyterme. Kószó Zsuzsa, szülő, Torda: „Nagyon örülünk, mindt szülők, mind óvodások, mind pedig a kisgyermekes anyukák. Ez nagy segítség, ez nagy öröm az ilyen ünnep előtt, hogy gondolnak a gyermekekre, a helyi közösség és más szervezetek is.”

A tordai óvodába 23 gyerek jár. 10-en előkészítő csoportba, 13-an pedig kiscsoportosok. Nehéz Mónika, óvónő, Torda: „Ez a csomagosztás és egyben a koncert nagy öröm, mivel a gyermekeket megajándékozzák. Persze, minden gyerek örül az ajándéknak. A zenét pedig nagyon szeretik. A mi csoportunkban, az óvodában különösképpen.”

Évek óta már hagyomány, hogy a Juhász zenekar karácsony táján gyermekkoncerteket tart Vajdaság-szerte. A faluhoz való kötődésük miatt Tordára mindig külön szeretettel jönnek. Juhász Gábor, vezető, Juhász zenekar: „Olyan dalokat, olyan szokásokat hozunk el a színpadra, amelyek a karácsonyhoz kötődnek.

S azt hagyományos hangszerekkel, hagyományos hangszerelésben adjuk elő. Fontos, hogy a gyerekek ezeket a hagyományos dalokat megismerjék, megtanulják. A hangszereket, amiken játszunk, ezeket ismerik. Tudják, hogy miről van szó, hiszen ezek az őseink hangszerei.”

A Juhász zenekar karácsonyi műsorával kedden fellépett a dél-bánáti Torontálvásárhelyen is.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír