Ugrás a tartalomra

A VMSZ újvidéki szervezete küzd terveinek megvalósításáért

Megfogyatkoztunk, de vagyunk!

Az év vége a számvetések ideje, ilyenkor elgondolkozunk azon, hogy mi mindent tettünk a mögöttünk lévő évben – voltak-e eredményeink, mit lehetne még jobban, eredményesebben tenni az új évben, milyen feladatok előtt állunk. A Vajdasági Magyar Szövetségben sincs ez másképp, Erdély Lenke, a párt újvidéki szervezetének vezetője december végén összegezte tevékenységeik eredményét, évzáró beszámolójában kitért arra is, hogy melyek lesznek a VMSZ városi szervezetének idei prioritásai. – Az elmúlt évben a vajdasági magyarság két fontos választáson vett részt. Az első a magyarországi országgyűlési választások voltak, április 8-án. A kampány időszakára esett a Minority SafePack kezdeményezés, amelyen részt vettünk mi újvidékiek is, és így április 3-áig összesen több mint egymillió hiteles aláírást sikerült összegyűjteni – emlékeztetett az elnök asszony a párt évzáró ünnepségén elhangzott felszólalásában.
Erdély Lenke szervezetvezető évértékelő beszédében kitért arra is, hogy a másik fontos politikai esemény 2018-ban a nemzeti tanácsi választások voltak, november 4-én. – A mi szervezetünkből két jelölt került az MNT-be. Ezentúl ők ott nyújthatnak segítséget az újvidéki magyarságnak. Ebben, a választásokat megelőző időszakban, több mint húsz rendezvény volt, amelyben részt vettünk. Ezúttal mondok köszönetet mindenkinek, a felelősségteljes, önzetlen és odaadó munkáért. A választási eredmények mindkét esetben magukért beszélnek – mondta Erdély Lenke, majd így folytatta: – A 2018. évben, mint eddig is, az állandó projektumaink és rendezvényeink mellett, jelen voltak a megkezdett, illetve az új projektumaink is. Nagyon fontos, hogy évről évre meg tudjuk tartani a városban oktatási intézményeinket a bölcsődétől az egyetemig. Továbbra is öt középiskolában és négy általános iskolában folyik magyar nyelven az oktatás. Nem kevésbé lényeges az sem, hogy a városi költségvetésben biztosítani tudjuk az Újvidéki Színház, a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ, a pirosi, tiszakálmánfalvi és a kátyi művelődési egyesületek zavartalan működéséhez a megfelelő eszközöket. Vannak sikereink, vannak terveink és küzdünk azok megvalósításáért! Esetenként annyi éven keresztül harcolunk kitartóan, hogy már nem is emlékezünk rá, hogy mikor kezdtünk bele. Ilyen az 1944–45-ös emlékmű felállítása az ártatlan áldozatok emlékére. 2018-ban ezzel kapcsolatosan pozitív politikai döntés született, hiszen a városi képviselő-testület határozatot hozott ennek megvalósítására. A kérelem az illetékes minisztériumban van, várjuk a jóváhagyást. A kommunális intézkedések is fontosak az itt élő polgárok számára. Tiszakálmánfalván megkezdődött a rácsatlakoztatás a szennyvízcsatorna-hálózatra, ez mindenképpen javít a falu lakosságának életkörülményein.

2018-ban, a VMSZ újvidéki szervezetének javaslatára, elkészült a Petőfi Sándor MMK épületének felújítási tervdokumentációja, amelynek kidolgozási költségeit a város fedezte. A legkézzelfoghatóbb és látható eredményünk azonban az, hogy a városban, a 28 magyar személynévvel ellátott utcanévtáblákat és más közterületek névtábláit magyar nyelven is kiírták. Erre a második világháború óta nem volt példa! Mi nem feledkeztünk meg, és nem felejtjük el a feladatainkat, vállalásainkat. Néha lassabban mennek a dolgok, mint ahogy szeretnénk, de kitartással, összetartással mindent meg tudunk oldani. És erre büszkék vagyunk! Köszönöm a mellettem álló csapat tagjainak, az elnökség tagjainak és tisztségviselőinknek az együttműködést, köszönöm a munkát azoknak, akik részt vettek a polgárokkal való közvetlen kommunikációban, és nem utolsósorban azoknak a nem VMSZ tagoknak mondok köszönetet, akik szavazatukkal jelezték azt, hogy támogatnak bennünket, és hogy bizalommal vannak irántunk – mondta az elnök.

Beszélt arról, hogy 2019-ben mindenekelőtt meg kell őrizniük-őriznünk azokat az intézményeket, amelyekre az Újvidék város területén élő magyarságnak szüksége van! Kiemelkedő fontosságú számunkra az 1944–45-ös emlékmű felállítása és leleplezése, valamint a Petőfi Sándor MMK épülete felújításának a megkezdése.

– Van okunk az ünneplésre, hiszen vannak sikereink. Habár megfogyatkoztunk, vagyunk még, akik egymásnak erőt tudunk adni ahhoz, hogy a jövőben is, méltón képviseljük közös érdekeinket. Ehhez kívánok mindannyiunknak erőt, egészséget és kitartást a 2019. évben! – szavakkal zárta ünnepi felszólalását Erdély Lenke.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét