Ugrás a tartalomra

A VMSZ lakossági fórumot tartott Kelebián

Az elmúlt húsz év lesújtotta a szerbiai lakosokat, nem minden esetben vannak meggyőződve arról, hogy a választásokon való részvétellel változásokat tudnak előidézni. A kelebiai helyi közösség épületében a Vajdasági Magyar Szövetség tartott lakossági fórumot, hogy voksolásra buzdítsa a polgárokat.

A kelebiai plébános a választások fontosságát hangsúlyozta a magyar közösség fennmaradásának szempontjából. Paskó Csaba szerint szavazni lelkiismereti kötelességünk. „A kereszténység egy alapvetően reményteli vallás, és véleményem szerint mindig a remény hal meg utoljára, és nekünk, embereknek nem várni kell, hogy mások kívülről döntsenek helyettünk, hanem, ha lehetőségünk van, márpedig ebben az esetben lehetőségünk van, kötelességünk odaállni.”

A plébános elmondta, az egyház is arra buzdít világszerte, hogy olyan pártot válasszanak az emberek, amely az alapvető értékeket képviseli. Reménykednek a helyi lakosok, hogy a választások változást hoznak.

Káposzta Sándor: „Hátha valami jobb életünk lesz ezentúl, az elkövetkező években, jobb életszínvonalon élhetünk.”

Fontos a magyar érdekképviselet a szerbiai köztársasági parlamentben, hogy a magyarságot érintő legfontosabb kérdések országos szinten is napirendre kerüljenek.

Tóth Zoltán: „Ha magyar emberek vannak Belgrádban is, akkor többet ki tudnak harcolni a magyarságért, a Vajdaságért. Úgyhogy remélhetőleg több sikerrel fogunk járni az egész ügyben.”

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti frakcióvezetője szerint fontos, hogy ne maradjon a magyarság erős parlamenti érdekképviselet nélkül. „Azt szeretnénk, ha hatni tudnánk azokra a folyamatokra, amelyek jellemezni fogják a szerbiai kormány működését az elkövetkező négy évben, nemcsak az EU-s csatlakozásra gondolok, hanem olyan folyamatokra, amelyekből nem jó kimaradni.”

Pásztor Bálint szerint, joggal várhatjuk el azt, hogy a vajdasági emberek adójából befolyt pénzek Vajdaságban kerüljenek felhasználásra. A VMSZ kiáll azért, hogy azok a projektek kapjanak támogatást a köztársasági költségvetésből, amelyek az itteni magyaroknak fontosak.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen