Ugrás a tartalomra

A VMSZ indul a belgrádi választásokon

Átadta az önkormányzati választásokon való induláshoz szükséges listáját a Vajdasági Magyar Szövetség Belgrádban. A párt a szerb fővárosban önállóan, de nem teljes listával indul. 37 képviselőjük van.

A Vajdasági Magyar Szövetség 1517 aláírást gyűjtött össze a belgrádi önkormányzati választásokon való induláshoz. Nebojša Marjanović, a párt belgrádi elnöke elmondta, már az is hatalmas sikernek számít, hogy összegyűlt a kellő számú aláírás egy olyan városban, ahol mindössze 1800 magyar él.

„A magyar nemzetiségű belgrádiak mellett legfőképpen a többségi nemzet képviselői támogattak minket. Mindazok, akik azt mondták, hogy elég már ezekből a létező politikai lehetőségekből, amelyek lassan már összezavarják az embert, mert azt sem lehet már tudni, hogy ki kinek az oldalán áll” – nyilatkozta Nebojša Marjanović.

A belgrádi választási listán több szerb nemzetiségű személy szerepel, mint magyar, a jelöltek azonban mind szívügyüknek tekintik a helyi magyarság sorsát a szerb fővárosban. Azt mondják, egyetlen városi képviselői hely is nagyon sokat számítana, hiszen így képviselni tudnák a magyar érdekeket is.

Tóth Elvira, a VMSZ városi képviselőjelöltje: „Elsősorban nagyon fontos, különösen a szórványban az identitástudat megőrzése, a kultúra ápolása, és nem utolsósorban a szerb–magyar barátság ápolása is.”

„Ez egy olyan új párt Belgrádban, amely új ötleteivel előrelépést érhetne el. Hogy mennyiben tudunk erre hatni, azt majd meglátjuk, a választási eredmények megmutatják” – tette hozzá Nebojša Marić, a VMSZ városi képviselőjelöltje.

Tóth Sándor, városi képviselőjelölt, VMSZ: „Én 42 éve itt élek, és örülök, hogy először a vajdasági magyaroknak ebben a városban, a fővárosban lesz szavuk.”

A listaátadást követően Nebojša Marjanović elmondta, hogy amennyiben a VMSZ bejutna a városi képviselő-testületbe, arra törekednének, hogy megőrizzék Belgrád többnemzetiségű, multikulturális, többvallású mivoltát.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen