Ugrás a tartalomra

A VMSZ a gazdák mindennapi gondjaival is foglalkozik

A mezőgazdasági konkurenciaharcban nélkülözhetetlen a korszerű technológiák alkalmazása. Nem minden gazdaság tud lépést tartani a kihívásokkal – erről számoltak be a szenttamási gazdák. A pénz kevés, komoly beruházásokra lenne szükség ahhoz, hogy a szebb napokat látott tanyák régi fényükben tündököljenek.

Az egyik szenttamási tanyán valamikor bikahízlalás, szarvasmarha-tenyésztés és tejtermelés folyt, mára viszont csak a szántóföldi növénytermesztésre alapozzák a gazdálkodást.

Móricz Tibor termelő: „Feketén kell mindent csinálni, a viszonteladókon keresztül megy minden, azok hozzák a borjakat, azok viszik a hízóbikákat, drága a borjú, aztán olcsó a hízóbika, úgyhogy az ember nullán van, nem érdemes, ahogy mondják a régi öregek, hogy még annyi haszon sincs rajta, hogy a szervestrágya megmaradjon. Úgyhogy abbahagytuk, és most csak növénytermesztéssel foglalkozunk.”

A hagyományos kukorica- és búzatermelés helyzete sem rózsás. A változó terményárak nem szavatolnak biztos jövedelemforrást a gazdáknak. Szenttamási látogatásukon Pásztor István, a VMSZ elnöke, valamint Fremond Árpád köztársasági parlamenti képviselő elmondták, a Vajdasági Magyar Szövetség nemcsak a támogatási politikával, hanem a gazdák mindennapi gondjaival is foglakozik, és a jövőben is komoly figyelmet kíván fordítani az agráriumra.

„Rendkívül fontos a 2014–2018-as időszak a mezőgazdaság szempontjából, ugyanis a tárgyalások során egy átvilágítás fog történni, felmérik azt, hogy mi a helyzet a mezőgazdaság területén, az európai unió el fogja mondani az elvárásait, és nekünk alkalmazkodni kell azokhoz az elvárásokhoz, határidőket kell majd kitolnunk, illetve kérnünk, ami alatt alkalmazkodni kell az uniós jogszabályokhoz” – mondta Fremond Árpád, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője.

A szenttamási látogatás a helybéli Hagyományápoló Klubban zárult. A község elnöke ajándékot adott át Pásztor Istvánnak, a VMSZ elnökének. Ezt követően a párt programjáról, valamint a hagyományőrzés fontosságáról is szó esett. A Hagyományápoló Klub tagjai elmondták, nehéz anyagi helyzetben vannak, ennek ellenére számos díjban, elismerésben részesültek már.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV