Ugrás a tartalomra

Villanyrendőrt avattak Gunarason

A szemafor felállítását a tartományi gazdasági titkárság támogatta

A gunarasi Dózsa György Általános Iskola bejárata egy frekventált főútvonalra nyílik. A biztonságos közlekedés, főleg a gyermekek balesetmentes átkelése végett ezen a helyen a forgalmat ezentúl villanyrendőr szabályozza.

A szemafort Juhász Bálint tartományi gazdasági, foglalkoztatási és nemi egyenjogúsági titkárhelyettes, Kókai Mernyák Melinda, Topolya község polgármestere és Csikós Hermina, a gunarasi Dózsa György Általános Iskola igazgatónője adta át rendeltetésének.

A villanyrendőr átadását megelőző sajtótájékoztatón Juhász Bálint elmondta, hogy a Tartományi Gazdasági, Foglalkoztatási és a Nemek Egyenjogúságával Foglalkozó Titkárság pályázatán Topolya Községnek 2,5 millió dinár vissza nem térítendő támogatást hagytak jóvá.

A titkárság hatáskörébe tartozik a közlekedés fejlesztése is a tartomány egész területén. A jóváhagyott összeghez még hozzáadódott a topolyai község által biztosított 636 000 dináros önrész, így a projektum összértéke közel 3,2millió dinárt tesz ki. A tartományi gazdasági titkárság pályázatán 40 millió dinár értékben vissza nem térítendő támogatásokat hagytak jóvá a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére és a közlekedésbiztonság fokozására irányuló projektumok támogatására. Juhász azt is elmondta, hogy a közlekedésbiztonság és a közlekedési infrastruktúra fejlesztésével kapcsolatban már márciusban újabb pályázatokat jelentetnek meg.

Kókai Mernyák Melinda a sajtótájékoztatón kifejtette, hogy a tervezet jóváhagyása előtt a közúti-közlekedési tanács szakvéleményét is figyelembe vették. Azt is elmondta, hogy tudatosan dolgoznak azon, hogy a községi költségvetés bevételi oldalát pályázati eszközökkel gyarapítsák. A tartományi szervekkel pedig Topolyának már hagyományosan jó az együttműködése.

Csikós Hermina, az iskola igazgatója elmondta, hogy a gunarasiak egyik régi álma vált most valóra, hiszen ez a hely veszélyesnek mondható, a múltban balesetek is történtek ott, a villanyrendőr pedig biztosan hozzájárul majd a közlekedésbiztonság fokozásához. Az iskolában az órákon igyekeznek a közlekedésbiztonság szempontból fontos tudnivalókra is megtanítani a gyerekeket. A gunarasi iskola egyébként egy olyan kistérségi oktatási intézmény, ahova minden nap iskolabusz szállítja a gyerekeket a környező kistelepülésekről a Magyar Nemzeti Tanács és Topolya község támogatásával.

Kovács Tamás, a kivitelező szabadkai Selma cég szakmunkatársa a villanyrendőr beüzemelését követően elmondta, a diákok egy gombnyomással maguk válthatják pirosra a lámpát, ami azért célszerű, mert amikor nincs tanítás, illetve amikor nem szándékozik senki sem átkelni az úton, az autósok számára folyamatos a zöld jelzés.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Tóth Péter
Többi hír