Ugrás a tartalomra

A világ legöregebb szőlőfajtája Magyarkanizsán

Szlovéniából egy több mint 400 éves szőlőoltvány érkezett szombaton Vajdaságba, hogy a régióban található mezőgazdasági középiskolák mindegyikébe juttassanak belőle.

A magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont tangazdaságában két maribori borlovag, Davorin Slejko és Janez Rozman hozta el a ritkaságszámba menő szőlővesszőt, amelyet egyszerűen Öreg Szőlőnek neveznek, és egy ceremónia keretében elültette. A tőkét már a Guinness-rekordok könyvébe is bejegyezték, mivel a szakértők megállapították, hogy nagyjából 400–450 éves lehet. Mariborban minden évben ünnepi eseményként tartják számon ennek a szőlőmatuzsálemnek a szüretelését, a tőke pedig a város természeti és kulturális örökségét képezi.

A megbecsült növényt elsősorban a barátság és a kapcsolatépítés jegyében hozták el mihozzánk, emellett azonban tudományos és gazdasági vonatkozása is van. Amikor ugyanis a tőkék termést hoznak, azokat a karlócai kutatóintézetbe viszik, ahol a belőlük erjesztett bort egységesen címkézik és palackozzák.

– Ennek a folyamatnak a kutatási részét képezi az is, hogy ezt a bort összehasonlítják majd a maribori anyatőke borával, majd megvizsgálják, hogy milyen hatással van a mikroklíma a végtermék minőségére, s tartalmának apróbb különbségeire – mesélte Szabó József, a Mezőgazdasági Fejlesztési Alap igazgatója.

Sarnyai Zoltán, a kanizsai középiskola igazgatója biztosította a vendégeket afelől, hogy az elültetett vessző kitüntetett helyet kap a tangazdaságban, és igazi élő szimbólumként fog tovább növekedni. Az iskola dolgozói valamennyien bíznak abban is, hogy a szőlőtőke gondozásával a diákok nem csupán szakmai tapasztalataikat gazdagíthatják, hanem ezáltal a növény iránti szeretetük, valamint a borkultúra hagyományainak tisztelete is erősödik majd bennük.

Szerző (Forrás)
TKT, Magyar Szó
Többi hír