Ugrás a tartalomra

A vidéki életet népszerűsíti a vajdasági kormány

Szerbia a világ öt legidősebb országa közé tartozik, Vajdaság pedig Európa egyik legöregebb régiója. A világban az emberek a városból a falvakba költöznek. Ennek az ellenkezője történik Vajdaságban.

Kis létszámú óvodai csoportok és iskolai osztályok, az orvosi rendelők, a postai hivatalok rövidített munkaideje, heti egyszeri beteglátogatás – ez jellemzi a vajdasági és a szerbiai kistelepüléseket, falvakat, tanyacsoportokat. A munkahelyek hiánya miatt a fiatalok a városokban próbálnak megélhetést találni.

„Bármikor kimehetünk az utcára, játszhatunk a barátokkal, bármikor kertészkedhetünk, és még a kakasok is szoktak kukorékolni” – sorolja a vidéki élet előnyeit a budiszavai Tamás Gabriella. A gondok ellenére a kistelepülésen élők a falusi élet pozitív oldalát is látják.

„Van munkalehetőség is, aki akar dolgozni, az talál saját magának mindig munkát, sőt, a ház körül mindig van munka” – teszi hozzá Tamás András.

„Segítik egymást a népek itt, Budiszaván, mert jószívűek, melegszívűek, sokszor egymásnak segítenek, ha építkeznek, összejönnek a barátok” – mondja Tamás Zsuzsanna.

A vajdasági kormány az idei évi költségvetésből 100 millió dinárt különített el arra, hogy a városokhoz közeli falvakban vásároljon házakat. Ezekben olyan fiatal házaspárok lakhatnak majd, akiknek legalább az egyik tagja a városban dolgozik, de készen állnak arra, hogy falura költözzenek, és ott teremtsenek otthont, a munkahelyükre pedig ingázzanak.

Juhász Bálint VMSZ-es tartományi gazdasági titkárhelyettes elmondta: „Az ötlet a gazdaságélénkítő programunk azon részéből, illetve stratégiai céljából ered, ami a vajdasági települést, mint lehetőséget igyekszik kihasználni, a biotermelés, illetve a falusi turizmusból fakadó előnyök kihasználására, és a kézművességben rejlő lehetőségek kihasználására vonatkozik ez a rész.”

A fiatalok 10 évig ingyen lakhatnak a házban. A projektnek köszönhetően kb. 100 ház kerül megvásárlásra. A pályázati kiírás az idei év tavaszán jelenik meg. A kezdeményezést a Vajdasági Magyar Szövetség is támogatja.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír