Ugrás a tartalomra

Vegyenek kézművesterméket!

„Nincsenek tudatában az emberek annak, hogy mekkora tudás, kincs van a birtokukban, mert számunkra magától értetődő, hogy tudunk kézimunkázni, varrni, a nagymamától megtanultunk hímezni, dunsztolni, savanyítani. Pedig ez hatalmas tudás, melyből muszáj lenne bevételt teremteni, megkönnyíteni magunknak az életet.”

Ábrahám Csilla, a Ludaspuszta Térségi Társulás elnöke fogalmazta meg a fenti mondatokat, amikor szombaton Palicson a bonyolult hangzású Szociális vállalkozás a kézművesek integrációjáért a határ menti régióban című szerb--magyar IPA-Interreg projektum rendezvényén beszélgettünk. A röviden HandyCraft2-nek nevezett program lényege, hogy egyedi kézművestermékeket segítenek piacra jutni, hátrányos helyzetű alkotókat felkarolva.

— Az előző projektum során összekapcsoltuk a kézművesvállalkozókat, a folytatásban pedig az a célunk, hogy felkészítsük őket arra, hogy termékeiket, az új szerbiai előírásokat figyelembe véve, megfeleltessék az uniós piacnak. Mentorálást végzünk, műhelymunkákat szervezünk, termékfejlesztés folyik szakemberek segítségével.

Tíz kézműves vesz részt a projektumban, két-két terméket emelünk be a fejlesztésbe, így összesen húsz jelenik majd meg közös brand alatt a piacon, ezeket online fogjuk értékesíteni. Szociálisan hátrányos helyzetű kézművesekkel dolgozunk, kisgyermekes vagy többgyermekes anyukákkal, egyedülállókkal, kisnyugdíjasokkal, falusi lakosokkal, munkanélküliekkel. Számukra létkérdés, hogy meg tudjanak élni kézművestermékeikből.

Ezt Perović Olga is megerősíti, aki papírfonással négy és fél éve készít tároló- és ékszerdobozokat, órákat.    

— A papírfonásra véletlenül akadtam rá az interneten, ám megtaláltam magam benne. Kikapcsol, megnyugtat. Az ember szeretetből csinálja, de azért jó lenne valami bevételre is szert tenni, hiszen az alapanyag sem olcsó, ezenkívül munkanélküli vagyok, háziasszony. Az emberek azonban nem igazán vásárolják termékeimet, hiszen nem tudják, hogy létezem. A projektum keretében műhelymunkán veszek részt, nagyon jó csoport alakult ki, tanácsokat kapunk, szakértőket is bevontak. Bízom benne, hogy lesz eredménye. 

Az egyik ilyen szakértő Rudics Tibor közgazdász, aki hangsúlyozza: a termékek mentorálása azért fontos, mert a piacra juttatás külön időt, erőt és szakmai tudást igényel.

— Februárig a hazai és a külföldi piacon is szeretnénk megjelentetni ezeket az árucikkeket. A mentoráláshoz tartozik az értékesítési csatornák kidolgozása, az arculati elem, a termékek kiválogatása és megjelentetése a piacon.

A rendezvényt Dobó Márta, Palics helyi közösségének közgyűlési elnöke nyitotta meg a Vigadónál.

— Azért jelentős az esemény és a projektum, mert a helyi szociális vállalkozásokat támogatja, azokat tömöríti, akik a mai nehéz gazdasági helyzetben olyan vállalkozásba kezdtek, amelyet a kezüknek, tehetségüknek köszönhetnek. Őket kell egy olyan körbe integrálni, ahol értékesítést is meg tudnak valósítani, mégpedig úgy, hogy az hivatalos, legális legyen.

A rendezvényen nemcsak a program részvevői, hanem olyan kézművesek is jelen voltak, akik évek óta együttműködnek a Ludaspuszta társulással.

Szerző (Forrás)
Hét Nap, Fehér Márta
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét