Ugrás a tartalomra

Vásártéri disznótor

Hagyományos disznótoros ünnepséget tartottak a topolyai Vásártéri Otthonban a hétvégén a Gazdakör, a Topolyai Termelők Egyesülete és a Nefelejcs kézimunka-társulat szervezésben, az önkormányzat és a VMSZ topolyai helyi szervezete támogatásával.

Szombaton kora reggel az otthon épülete előtt Siska Béla és Tóth József főböllérek és segédeik a hagyományokat tiszteletben tartva vágták le és bontották fel a hízót, s a délelőtt folyamán a vendégsereg szeme láttára dolgozták fel a húst. A topolyai Mezőgazdasági Iskola hentes, pék és élelmiszeripari technikusi szakának diákjai is besegítettek mind a feldolgozásba, mind a finom falatok elkészítésébe, felszolgálásába.

A konyhában az asszonyok, diáklányok serénykedtek: reggelire májat, tokaszalonnát, vért és lepényt sütöttek, de meleg teával, forralt borral és friss lángossal is kínálták az érkezőket, este pedig a klasszikus disznótoros vacsorával várták a Gazdakör disznótoros báljába a vendégeket. Az eseményre, illetve a közös reggelire mintegy 300-400 vendég érkezett. A kellemetlen, esős, havas időjárás ellenére jó hangulatban, nagy érdeklődés mellett folyt a munka és a társalgás. Számos községi elöljáró és a helyi közösség képviselői mellett Kislinder Gábor polgármester és Pásztor István, a VMSZ elnöke is megjelent a rendezvényen.

Egyre kevesebb háztartásban vágnak ma már disznót, főként nem hagyományos módon, így nem csoda, hogy az elmúlt években igazi közösségi eseménnyé nőtte ki magát a rendezvény – mondta Tomik Nimród, a Gazdakör alelnöke, a VMSZ topolyai szervezetének elnöke.

– Kilenctől délig várjuk hagyományos disznótoros reggelivel a vendégeket, este pedig bállal, disznótoros vacsorával zárul a rendezvény. Több százan eljönnek ilyenkor ide, a Gazdakör tagjai megbeszélik az aktuális témákat, a gyerekek látják, hogy egykor hogyan zajlott ez a téli munka. Értéke az eseménynek az is, hogy meg tudjuk mutatni a fiatalabb generációknak a hagyományainkat.

Örülök annak, hogy a Mezőgazdasági Iskola tanulói is a tanáraik felügyelete alatt itt vannak. A hentes fiúk a böllérek mellett, bizony, sokat tudnak tanulni.

A Gazdakör pályázik a rendezvényre, a hízókat helyi termelőktől vásároljuk, mindig mástól. Az idén hármat vágtunk, kettőt előző nap, hogy a reggeli idejében asztalra kerülhessen, egyet pedig ezen a napon vágunk le az érdeklődők szeme láttára, és a sertés feldolgozása is hagyományos módon történik. Összesen 337 kg volt a három jószág – mondta Tomik Nimród.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, H. E.