Ugrás a tartalomra

Városháza a fókuszban

A közelmúltban elkészült a szabadkai Városháza felújításának tervdokumentációja, ami jó kiindulási alapot szolgáltat az önkormányzatnak ahhoz, hogy olyan pályázatokon vegyen részt, amelyek fókuszában egy-egy település építészeti örökségének megóvása szerepel. A Kulturális Minisztérium legutóbbi pályázatának köszönhetően első lépésben a Városháza tetőszerkezete újulhat meg.

A szabadkai Városháza a település jellegzetes épülete. A mindössze négy év alatt, 1908 és 1912 között felépült szecessziós stílusú építmény 1967 óta törvényi védettséget élvez, ez azonban nem tudta meggátolni állapotának fokozatos romlását. Ennek a romlásnak látható, külső nyomai is vannak, ám az illetékesek szerint a legégetőbb feladat az épület tetőszerkezetének renoválása lenne, ugyanis a tetőtérben lévő irodák beáznak, és a víz további károkat okozhat. A IPA Szerbia–Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretén belül megvalósuló Szecessziós turistaútvonal Szabadka–Eszék elnevezésű projektumnak köszönhetően elkészült a szabadkai Városháza teljes felújításának tervdokumentációja. A turizmus fejlesztését, valamint a kulturális és természeti örökség megőrzését célzó projektum teljes költségvetése 1,1 millió euró volt, amiből Szabadka költségvetése 396 ezer eurót tett ki, aminek 85 százalékát az európai uniós forrásokból biztosították, míg a fennmaradó 15 százalékot a városi költségvetésből fedeztek. A projektum vezető kedvezményezettje Eszék Város Idegenforgalmi Közössége volt.

Mindezt Újhelyi Ákos, a Szabadkai Városi Tanács gazdasági ügyekkel megbízott tagja mondta el lapunknak, akitől megtudtuk, hogy az elkövetkező időszakban el is kezdődhet a Városháza felújítása.

– A Szecessziós turistaútvonal Szabadka–Eszék projektumban 2017 júliusa és 2019 júniusa között egyebek mellett elkészült a szabadkai Városháza teljes körű felújításának tervdokumentációja. Eszerint a felújítás teljes költsége áfával együtt 786 millió dinár. Ez magában foglalja az építészeti munkálatokat, a szigetelést, a villamos hálózat és a vízvezeték-hálózat cseréjét, a liftek felújítását, valamint a tűzvédelmi installációk felszerelését. Szerbia Kulturális Minisztériuma a közelmúltban kiírt egy pályázatot, amelynek címe Városok a fókuszban, és amelyre mi is benyújtottuk a pályázatunkat – nyilatkozta Újhelyi Ákos, akitől azt is megtudtuk, hogy az első körben a tetőszerkezet felújítását tervezik.

– A teljes felújítás egy jelentős tételét a tetőszerkezet renoválása képezi, ami a legégetőbb probléma, mivel több iroda is beázik. Magának a tetőszerkezetnek a felújításához a tervek szerint 293 millió dinárra lenne szükség, és mi ezt az összeget pályáztuk meg a már említett minisztériumnál. Amennyiben a pályázatunk sikeres lesz, és pozitív elbírálásban részesül, szeretnénk még az idén kiírni a közbeszerzési pályázatot, hogy elkezdődhessenek a munkálatok – fogalmazott a tanácsos.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, B.em (Fotó: Gergely Árpád)
Többi hír