Ugrás a tartalomra

Vállaljuk közösségünket

Pénteken kezdődött a Szent István-napi eseménysorozat Óbecsén

A Csongrádi Fúvószenekar vendégváró koncertjével, majd az alsóvárosi Páduai Szent Antal-templomban megtartott, kenyérszenteléssel egybekötött ünnepi szentmisével vette kezdetét pénteken este a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör által szervezett hagyományos Szent István-napi ünnepség Óbecsén.

Ünnepi beszédet a város vendégeként Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkárhelyettes mondott, aki arra is kitért, miként forrt eggyé a történelem során Szent István ünnepe az új kenyér ünnepével.

– Legyünk, maradjunk olyanok, akár a búzaszem, amely akkor is kikel, ha porba vetik, akkor is szárba szökken, ha aszály sújtja a vidéket, s akkor is megérik, ha jégeső veri. Mert az a sorsa, hogy puha, illatos kenyér, kalács legyen belőle.

Akár az időjárással dacoló búzaszem, az itteni magyarság is bizonyította létjogosultságát, s azt, hogy képes harcolni és egyre inkább kikristályosodik, hogy összefogással nem ismer lehetetlent – hallottuk többek között Ótott Róberttől.

A megszentelt kenyeret Kinka Erzsébet, a községi képviselő-testület elnökhelyettese szegte meg, előtte Szent István történelmi érdemeinek felidézése mellett arról is beszélt, mit jelent a mai kor emberének Szent István öröksége.

– Nekünk, kései utódoknak az a rendeltetésünk, hogy védelmezzük mindazt, amit Szent István-i útnak nevezhetünk. Ezt csak együtt tehetjük. Tanuljunk más népektől, ugyanakkor őrizzük meg mindazt, ami a miénk és adjuk tovább nemzedékről nemzedékre.

Vállalnunk kell közösségünket, és tennünk kell érte minden nap! Akkor is, ha keményen kell küzdeni, dolgozni érte. Mi, magyarok itt, Vajdaságban és Óbecsén is – értékelve azt, ahogyan ügyeink az utóbbi időben alakulnak –, ma nemcsak önfeledten, hanem bátran és méltóságteljesen ünnepelhetünk – mondta Kinka Erzsébet.

A kultúrkör az idén is rendkívül szép és megindító alkalmi műsort állított össze, amely A csodaszarvas címet viselte.

A magyarországi Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Csoóri Sándor programjának támogatásával megvalósult, Cseszák Korcsik Anikó és Cseszák Balázs által szerkesztett összeállításban felléptek a kultúrkör Kiscimbora és Csiperke táncegyüttese, a Schola Cantorum egyházi kórus, Rókus Zoltán színművész és a Fokos zenekar. 

A csodaszarvas után a Csongrádi Fúvószenekar és a kaposvári Megarox társulata, valamint Varga Miklós énekes is színpadra állt, végül az estet parádés tűzijáték és a Brass on The Road együttes koncertje zárta.

A rendezvény alatt helyi kézművesek kínálták portékájukat a kirakodóvásáron.

A rendezvény ma délután a szokásos főzőversennyel folytatódik, amelyen az idén rekordszámú, 53 csapat készít marhapörköltet, a gyerekeket pedig különféle programok várják.

17.30-kor Mátyás, az igazságos címmel lesz gyermekelőadás, 18 órától pedig a Zenegér együttes fog koncertezni az óvoda előtt. A rendezvény az este fél kilenctől éjfélig tartó utcabállal ér majd véget.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, feró
Többi hír
 A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tarto