Ugrás a tartalomra

Választások 2013

Topolya községben 13 helyi közösségben lesznek választások

December elseje fontos dátum lesz Topolya életében, ugyanis a község 15 helyi közösségéből 13-ban fognak választásokat tartani. A helyi közösségek tanácsnoki helyeiért folyó választások Bácskossuthfalván már lezajlottak, Zentagunarason pedig csak jövőre fognak. Ez alkalommal Pacséron, Krivaján, Cserepesen, Karađorđevón, Tomislavcin, Felsőroglaticán, Kisbelgrádban, Bajsán, Pannónián, Pobedán, Gunarason, Njegoševón és Topolyán fognak szavazni a polgárok.

Sipos Hajnalka, a községi tanács helyi közösségekkel megbízott tagja arról számolt be lapunknak, hogy minden helyi közösségben egyidőben lesznek a választások.
– Bácskossuthfalva és Zentagunaras kivételével minden helyi közösségben december elsején lesznek a választások. Az önkormányzat minden helyi közösségnek megadta ehhez a megfelelő adminisztratív és jogi támogatást. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a törvények változásával össze kellett hangolnunk a helyi közösségekről szóló szabályzatot, majd a helyi közösségek statútumait is össze kellett hangolni a községi határozattal. Emellett mi nyomtatjuk ki az értesítéseket, és ahol a helyi közösség kérte, ott a szavazólapokat is. Amiben bírunk, segítünk a helyi közösségeknek, hogy a választások törvényesen és szabályszerűen folyjanak le – mondta el Sipos.

Szerinte a leglényegesebb változás a korábbi választásokhoz képest, hogy most  pártok nem szerepelhetnek a listákon.
– Az új törvények szerint pártok nem indulhatnak a választásokon, csak egyének. Az indulóknak természetesen lehetnek támogatóik, a kampány során a pártok támogathatnak jelölteket, de a nevük nem jelenhet meg a hivatalos iratokon és a szavazólapon sem – árulta el a tanácstag.

A helyi közösségi választásokon induló jelöltek november 15-éig adhatták át jelentkezésüket, s amint megtudtuk, igen változó a jelöltek száma.
– Pénteken minden helyi közösségben lezárultak a jelentkezések, és a héten mindenhol nyilvánosságra hozzák a jelöltek listáját. Ezt a helyi közösségek hirdetőtábláján tudják elolvasni a polgárok. A jelöltek száma igen változó, egyes helyi közösségekben szinte csak annyian indulnak, ahány tanácstag van, máshol viszont 3-4-szeres a túljelentkezés – nyilatkozta a tanácstag, aki szerint választásokkal az a legnagyobb gond, hogy a polgárok nem veszik komolyan.

– Sajnos a polgárok még most sincsenek tisztában vele, hogy egy helyi közösség vezetése igen komoly és felelősségteljes feladat. Fontos, hogy kimenjenek szavazni, mert ez a döntés fogja meghatározni, hogy az elkövetkező 4 évben ki irányítja a helyi közösségek életét. Az elmúlt választásokon igen gyér, mindössze 25–30 százalékos volt a részvételi arány – mondta el Sipos, majd hozzáfűzte, hogy Bácskossuthfalván, Gunarason és Njegoševón hamarosan szavazni fognak a helyi járulék újbóli bevezetéséről is. A tanácstag szerint ezt roppant fontos lenne megszavazni, mert a helyi közösségek ebből egzisztálnak és fejlődnek.

Szerző (Forrás)
L.J., Magyar Szó
Többi hír