Ugrás a tartalomra

Vajdasági Vágta 2015

Az eddigieknél gazdagabb és látványosabb programmal várja látogatóit a vágta. Első alkalommal mutathatják meg tudásukat és rátermettségüket a fiatalabb lovasok. Az újdonságok között lesz a lovasíjász bemutató is. Rövid ismertető a vágta helyszínéről.

Egy hét múlva kerül megrendezésre a vajdasági magyarság egyik legtömegesebb rendezvénye: a Vajdasági Vágta. Idén harmadik alkalommal szervezik meg a vágtát, amely minden évben óriási népszerűségnek örvend. A szervezők becslése szerint első alkalommal 8 ezer, tavaly pedig kicsivel több, mint 10 ezer látogatója volt az eseménynek. Nem titkolt reményeik szerint az idei évben még ennél is több érdeklődőre számítanak.

A szervezés feladatát ez alkalommal is a Vajdasági Magyar Szövetség és a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány vállalta magára, a budapesti Lovas Show Kft. és a Zobnatica Rt. közreműködésével. A vágta fővédnöke Pásztor István, a VMSZ és a tartományi parlament elnöke, a szervezőbizottság tagjai pedig Ronyec Mirjana, Bunford Tivadar és Pál Károly.

Bunford Tivadar, a Háló igazgatója és a vágta szervezőbizottságának tagja arról számolt be a médiának, hogy a vágtának idáig 23 résztvevője van. Itt olyan magyar lovasokról van szó, akik vajdasági magyarlakta településeket képviselnek. Számuk a vágtáig még bővülhet, tudtuk meg. Közülük hárman jutnak tovább Budapestre, a Nemzeti Vágtára. Idén is lesz Nemzetközi Vágta, amelynek győztese Szerbiát fogja képviselni Budapesten. Ezzel kapcsolatban egy vajdasági vonatkozású érdekesség: a Nemzetközi Vágtát a Vajdasági Vágta két szervezőbizottsági tagjának, Bunford Tivadarnak és Pál Károlynak a javaslatára vezették be a Nemzeti Vágtán, két évvel ezelőtt.

Egy igazi újdonság is lesz az idei Vajdasági Vágta programjában, először szervezik meg a Kishuszár Vágtát, ami már évek óta a Nemzeti Vágta egyik fő látványosságának számít. Ezen 10–16 éves gyerekek vesznek részt kisebb növésű, maximum 138 centiméter magas lovakon. Akárcsak a Nemzetközi Vágtának, a Kishuszár Vágtának is csak az első helyezettje jut tovább, ami azt jelenti, hogy Vajdaságból összesen öt lovas lesz jelen a Nemzeti Vágtán.

Ezúttal sem maradnak el a kísérő versenyszámok, ismét lesz két ügető futam, páros fogathajtó futam, valamint a kettes fogathajtók és a négyes fogathajtók szinkronhajtó versenye. Ez utóbbiak igen látványos, viszont a hajtót és a lovakat egyaránt igénybe vevő versenyszámok.

Természetesen, a különböző versenyszámokon kívül is lesz bőven látványosság a Vajdasági Vágtán. A megnyitón idén is fel fog lépni Vajdaság egyik legismertebb magyar néptánccsoportja, a topolyai Cirkalom. A látványos lovas bemutatóról ezúttal a kelebiai Favory Lovasklub díjlovaglói fognak gondoskodni, s idén első alkalommal láthat a közönség lovasíjász bemutatót. A program ez alkalommal is a budapesti Operettszínház négy művészének a fellépésével ér véget, akik között ott lesz a humoráról híres Faragó András Topi.

Néhány szót megérdemel maga a helyszín is, amit kategóriájában az ország legszebbjei között tartanak számon. Zobnaticát a történelmi iratok először 1743-ban említik, amikor még Szabadkához tartozott. Mária Terézia 1750-ben a Vojnits családnak adományozza, amely ló- és marhatenyésztéssel foglalkozott. A híres zobnaticai ménest Vojnits Illés alapította 1779-ben, amint az a ménes harangján lévő feliraton is látható. 1787-ben a birtokot a Törley család vásárolta meg, s ők építették meg a ma védelem alatt álló, hotelként szolgáló villát. A későbbiek során megépült a Jadran Hotel, a lovas múzeum és az ország egyik legszebbjének számító lóversenypálya is. Ezek ma mind a zobnaticai komplexum részét képezik, amely a Zobnatica Rt. tulajdonában van.

Szerző (Forrás)
L.J., Magyar Szó Fotó:Molnár Edvárd
Többi hír