Ugrás a tartalomra

Vajdasági Parasztolimpia nyolcadszor is

Nemcsak fiúk, férfiak, hanem hölgyek is jelentkezhetnek a játékos vetélkedőre

Kézműves kirakodóvásár, lovaglási lehetőség, kisállat-simogatás, parasztdzsakuzzi, valamint vidám hangulat várja majd a topolyai vásártérre kilátogatókat augusztus harmadik vasárnapján.

A már messze földön is híres Vajdasági Parasztolimpia volt az utóbbi években a topolyai község területén megszervezett rendezvények közül a leglátogatottabb. A szervezők idén is sok érdeklődőre számítanak. A rendezvényre augusztus 19-én kerül sor a vásártéren, amikor a kora délutáni órákban ünnepélyesen meggyújtják a (paraszt)olimpiai lángot jelképező gázpörkölőt.

Férfiak és nők is jelentkezhetnek, idei újdonság, hogy külön kategóriában versenyezhetnek, a 16-ik életévüket már betöltött, de a 21-ikbe még be nem lépett ifjak. A szervezők – a topolyai Gazdakör, a Topolyai Termelők Egyesülete és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége –, a Topolyáról elszármazottak részvételére is számítanak, akárcsak az előző években.

Nemzeti ünnepünket megelőző napon rendezik meg Topolyán a sorrendben nyolcadik Vajdasági Parasztolimpiát és a Hagyományos Újkenyér-szentelőt. Az egész napos rendezvény a korábbi hagyományoknak megfelelően a Sarlós Boldogasszony nagytemplomban az újkenyér-szenteléssel kezdődik. 8 óra 30 perckor a vásártérről indul a hagyományos lovas, fiákeres felvonulás, melynek keretében az újbúzából őrölt lisztből készült friss kenyeret a gazdák a községi elöljárók kíséretében megszentelésre viszik a nagytemplomba. Ft. Fazekas Ferenc Tisza menti főesperes 9 órától celebrálja a kenyérszentelő misét.

A tavalyihoz hasonlóan – nemcsak fiúk, férfiak, hanem hölgyek is nevezhetnek a játékos vetélkedőre. A Legnagyobb Paraszt megtisztelő címe mellett ugyanis a Legügyesebb Parasztlány címért is zajlik majd a verseny. A fődíj a lányok mezőnyében ezúttal is egy Capriolo kerékpár. A „Legnagyobb Paraszt” idén is egy bikaborjúval gazdagodik.

Az idei évben új kategóriát hirdettek, ami a fiatal parasztlegényeket célozza meg. Minden legény, aki már a 16. életévét betöltötte, de nem lépett a 21-be, részt vehet ebben a kategóriában. A legjobb modern ifjú paraszt külön nyereményben részesül, ami egy táblagép lesz. Várják a jelentkezőket játékosnak Facebookon, illetve a 062/1009-763-as telefonszámon augusztus 18-ig. Este Bangó Margit fellépése zárja a napot.

Tomik Nimród fő szervező, a Gazdakör alelnöke elmondta, hogy idén is a már hagyományos módon vetélkednek a parasztolimpikonok: gumicsizma-hajítás, szalmabála-hordás és egyéb látványos parasztolimpiai versenyszámban mérettetnek meg. Nagyon sokan érdeklődtek már eddig is a rendezvény iránt, vannak szép számban nevezők a főzőversenyre és az olimpiára is.

 Idén is úgy döntöttek, hogy a sérüléseket elkerülendő, a gyerekeknek nem kell kisállatokat kergetni, hanem rajzzal „foghatnak” malacot. Rajzpályázatot hirdettek, amelynek témája a környezetvédelem, ezen belül lehet rajzokat készíteni a talajszennyezésről, az erdők fontosságáról, a szelektív hulladékgyűjtésről. A legjobb rajzok készítői között malacot sorsolnak ki. Minden 4 és 14 év közötti gyermek jelentkezhet egy otthon előre elkészített, vagy a helyszínen tetszőleges technikával megalkotott rajzzal.

Az alkotásokból a helyszínen kiállítást rendeznek. Tomik Nimród azt is elmondta, hogy a „parasztdzsakuzzit” idén is megtöltik vízzel a felüdülni vágyóknak. A főzőverseny viszont eltér az előző évi versenyektől, ugyanis szürkemarha húsából kell bográcsost, bográcsgulyást főzni. A nevezés 1500 dinár, ezért jár a hús, a kenyér és a tűzifa. Jelentkezni a 063/1077-640-es és a 024/712-403-as telefonszámon lehet.

Tomik Nimród, a Gazdakör jelenlegi alelnöke Palusek Róberttel és Varga Gézával közösen, magánkezdeményezésben szervezte meg az első Vajdasági Parasztolimpiát nyolc évvel ezelőtt. Tavaly egy kicsivel elmaradt a látogatottság a 2016. évi rekordtól, amikor mintegy tízezer ember látogatott ki a rendezvény színhelyéül szolgáló vásártérre.

A rendezvény megszervezését Topolya Község Önkormányzata, a helyi közösség, a Magyar Nemzeti Tanács, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Szekeres László Alapítvány, a tartományi mezőgazdasági titkárság, valamint számos vállalkozó és magánszemély támogatja.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Tóth Péter
Többi hír
A napokban a kivitelező elkezdte a földmunkálatokat a Petar Gorčić utcában, és onnan haladnak tovább a település más
Megkezdődtek az előkészítő munkálatok
Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok.
Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét