Ugrás a tartalomra

A Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt az élen

Miként szavaztak a Tisza-vidék választói

Ahány község, annyi változat – mondhatnánk a Tisza menti községek adatai alapján a vasárnap megtartott választások eredményeire. Mégis: ha nem is teljesen, de majdnem közös az általunk felölelt öt községben, hogy a VMSZ és a Szerb Haladó Párt végzett a listák élén. Az alábbiakban részletesen ismertetjük az adai, a csókai, a magyarkanizsai, a törökkanizsai és a zentai adatokat, bár nem hivatalos, de megbízható információk alapján.

ADÁN A POLGÁROK CSOPORTJÁNAK ELSÖPRŐ GYŐZELME

Ada községben 52,09 százalékos volt a részvételi arány. A helyhatósági választáson a jegyzékbe vett 15 845 szavazó közül 8247-en voksoltak, érvényes szavazólapot 7988-an dobtak az urnába a 29 szavazóhelyen. A választók négy listára voksolhattak. A választást nagy fölénnyel a Bilicki Zoltán jelenlegi adai polgármester vezette polgári csoport nyerte, amely 5061 szavazattal megszerezte a voksok 63 százalékát. A második helyen végeztek a haladók az Aleksandar Vučić – Szerbia győz listával, amelyre 1309-en szavaztak, és ezzel a voksok 16 százalékát kapták. A harmadik helyet a Vajdasági Magyar Szövetség szerezte meg, amely 1084 vokssal 14 százalékos eredményt ért el. Végezetül a negyedik helyen zárt a VMDK – Magyar mozgalom lista, amely 534 szavazattal a voksok 7 százalékát szerezte meg. A választási eredmények alapján a 29 tagú községi képviselő-testületben a Bilicki Zoltán vezette polgári csoportnak 19 képviselői hely jutott, a Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség 4-4 mandátumot szerzett, illetve a VMDK és a Magyar Mozgalom koalíciója 2 képviselői helyet kapott. A választás alapján a képviselő-testületben tovább erősödött az eddigi hatalmi tábor, ugyanis a Bilicki Zoltán-féle polgári csoport 16-ról 19-re növelte a képviselői számát, a VMDK–MM koalíció pedig 1-ről 2-re. Az ellenzék viszont meggyengül, az SZHP esetében 5-ről 4-re csökkent a képviselők száma, a VMSZ-nél pedig 7-ről 4 képviselőre.

A köztársasági és a tartományi választásról egyelőre nincsen hivatalos helyi eredmény. Nem hivatalos információk szerint Ada községben a köztársasági és a tartományi választást is a Vajdaság Magyar Szövetség nyerte meg. A VMSZ mindkét esetben több mint 2000 szavazatot kapott, ezzel megelőzte a második helyen végző Demokrata Pártot, illetve a harmadik legtöbb szavazatot gyűjtő Szerb Haladó Pártot.

CSÓKÁN A HALADÓK AZ ÉLEN

Csókán a szavazásra jogosult 9747 polgár közül 5483-an járultak az urnák elé, ami 56,3 százalékos részvételi arányt jelent. Az önkormányzati voksoláson a legtöbb szavazatot a Szerb Haladó Párt listája kapta, 2050-et, második helyen a VMSZ végzett 1744 szavazattal. A Demokrata Párt jóval elmaradt a négy évvel ezelőtti választási eredményétől, és mindössze 616 voksot kapott a község szavazópolgáraitól. A Vajdasági Szociáldemokrata Liga 373, a Szerbiai Szocialista Párt 232, a Szerb–orosz Mozgalom 187, míg a Szocialisták Mozgalma 111 szavazattal kellett, hogy beérje. A községi képviselő-testület 25 képviselői helyéből a SZHP 11 széket tudhat magáénak, a VMSZ kettővel kevesebb, 9 mandátummal rendelkezik, a Demokrata Pártnak 3, a VSZL-nek pedig 2 hely jutott.

MAGYARKANIZSÁN A VMSZ NYERT

A magyarkanizsai választói névjegyzékben 22 734 polgár szerepel, vasárnap 10 634 polgár adta le szavazatát, azaz a szavazati joggal rendelkezők 46,78%-a. A választások rendben zajlottak mind a 39 szavazóhelyen.

A köztársasági parlamenti választáson a községben a legtöbb szavazatot a Vajdasági Magyar Szövetség listája kapta, 3857 szavazattal 50,39%-ot tudhat magáénak. Ezt követi a haladók listája 1518 szavazattal, amely a szavazatok 19,83%-át jelenti.

A tartományi listán szintén a VMSZ kapott legtöbb voksot, 4264-et, azaz 41,53%-ot, második helyen 1941 szavazattal a VMDK–Magyar Mozgalom listája áll.

Községi szinten 6 lista osztozik a képviselő-testületi mandátumokon: a legtöbb szavazatot itt is a VMSZ kapta, 3969-et (38,86%), amely 12 mandátumot jelent. A második helyen az UKROK – Községi Összefogás – Tandari polgári csoport áll 1989 szavazattal (19,48%), 6 mandátummal, szorosan követi őket a Magyar Mozgalom 1941 szavazattal (19,01%), amely 5 mandátumot ér. A negyedik helyen végzett Aleksandar Vučić listája 1729 szavazattal (16,93%), ami szintén 5 mandátumot jelent, ötödik helyen a Vajdasági Tolerancia lista 397 szavazattal (3,89%), ezzel egy mandátumot kap, hatodik az Aktív Szerbia – Dr. Dušan Janjić lista 188 szavazattal (1,84%).

TÖRÖKKANIZSÁN IS MÁSODIK A VMSZ

Törökkanizsán a szavazásra jogosult 9426 polgár közül 6025-en adták le szavazatukat, ami 63,9 százalékos részvételi arányt jelent. A községi képviselő-testületi voksoláson 2800 szavazattal a Szerb Haladó Párt listája a befutó, a párt képviselői számára ez a sikeres szereplés 15 mandátumot jelent a 31 képviselői helyből. A második helyen a VMSZ végzett 1303 szavazattal, ami 7 képviselői helyhez elegendő. A Demokrata Párt 936 szavazattal 5 helyre jogosult a testületben. A Szerbiai Szocialista Párt 404 és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga 364 szavazattal 2-2 helyet tudhat magáénak.

ZENTÁN VMSZ–HALADÓ KOALÍCIÓ?

Nem hivatalos információink szerint Zentán a VMSZ 11, a Szerb Haladó Párt, a Demokrata Párt és a Magyar Mozgalom 5-5, a Zenta a Zentaiaké – Rácz Szabó László választási lista pedig 3 mandátumot szerzett a községi képviselő-testületben. A választási listákra leadott szavazatok arányát, illetve számát illetően eltérő, nem hivatalos adatokat sikerült beszereznünk. A DP-hez közel álló forrásunk szerint a VMSZ a leadott szavazatok 33,64 százalékát szerezte meg, a SZHP 17,96 százalékát, a DP 17,05, a Magyar Mozgalom 15,88, a Zenta a Zentaiaké lista pedig 11,06 százalékát, míg a VMSZ-közeli források szerint a VMSZ 34,1, az SZHP 19,2, a DP 18,1, az MM 16,9, a Zenta Zentaiaké lista pedig 11,7 százalékot ért el. Az eltérő adatok azonban nincsenek kihatással a megszerzett mandátumok számára.

A tartományi választáson Zenta községben a Vajdasági Magyar Szövetségre a szavazók 35,37 százaléka adta le a voksát, ami 2988 szavazatot jelent. Az SZHP-re 1575-en szavaztak, ami a szavazók 18,65 százalékát jelenti. A Magyar Mozgalom és a VMDK listájának 1511-en szavaztak bizalmat, ami a voksok 17,84 százaléka, a Demokrata Pártra pedig 1032-en szavaztak, ami 12,22 százalék. A köztársasági választáson úgyszintén a VMSZ listáját támogatták legtöbben: 3317 szavazatot szerzett, ami a voksok 39,71 százalékát jelenti. Az SZHP 1784 szavazatot kapott (21,35 százalék), a DP pedig 1546 szavazatot gyűjtött be (18,51 százalék).

Petar Terzić, a SZHP zentai önkormányzati listájának vezetője szerint a helyhatósági választás eredményei úgy alakultak, ahogyan ő azt néhány hónappal ezelőtt előre látta. Elmondta: nyilvánvaló volt, hogy az első helyet a VMSZ szerzi meg, csak abban nem volt biztos, hogy ki végez a második, a harmadik és a negyedik helyen. A haladók zentai vezetője kész tényként könyvelte el, hogy koalícióba lépnek a Vajdasági Magyar Szövetséggel, s ennek jegyében alakul meg a zentai képviselő-testület.

Ceglédi Rudolf, a VMSZ községi listájának vezetője így nyilatkozott:

– Külön szeretnék köszönetet mondani azoknak, akik a Vajdasági Magyar Szövetségre szavaztak, csakúgy mint az aktivistáinknak. Rendkívül örömteli számomra, hogy a zentaiak nagy része a tényszerű politizálás mellett tette le a voksát, nem a gyűlöletszítás és az elméletgyártás politikája mellett – magyarázta Ceglédi Rudolf. Elmondta, hogy a VMSZ községi szinten egyelőre semmilyen tárgyalást sem kezdett a képviselő-testületbeli hatalmi többség megalakítására vonatkozóan. Addig, amíg nincsenek meg a választások végleges eredményei, nem látják értelmét az ilyen megbeszéléseknek.

Zsoldos Ferenc, a Magyar Mozgalom listavezetője elmondta, hogy alapjában elégedett az önkormányzati választáson elért eredményükkel, mivel elég erőteljesen megjelentek Zenta közéletében, de hozzátette, hogy jó lett volna, ha hosszú távon jelentkezik a változások iránti igény.

Rácz Szabó László, a Zenta a Zentaiaké választási lista vezetője nyilatkozatában megjegyezte, hogy egyrészt elégedett a helyhatósági választás eredményével, mivel 3-4 mandátumra számítottak, másrészt viszont elégedetlenek, mivel fennállásuk óta, illetve az elmúlt négy évben kifejtett tevékenységükkel jó lett volna elérni, hogy a programjukban a választópolgárok közül többen megtalálják az érdekeik képviseletét. Rácz Szabó elmondta: ők idejében figyelmeztették a zentaiakat, hogy nem az a legjobb megoldás, hogy a VMSZ és a haladók előre bejelentett koalíció alapján irányítsák a várost. Márpedig előreláthatóan ez történik majd. Elmondta, hogy nagy változásokra számítanak a községi adminisztrációban, s Belgrád sokkal nagyobb befolyással lesz majd Zentára.

Zsíros-Jankelić Anikó, a Demokrata Párt listavezetője a következőket nyilatkozta a szavazás eredményéről:

– Megígérhetem, ugyanúgy, ahogyan az elmúlt évek során mindig, ezentúl is kizárólag úgy tudjuk elképzelni a községi képviselő-testületben kifejtett tevékenységünket, hogy azt teljes mértékben a zentai polgárok érdekeinek képviselete jegyében fejtsük ki. Úgy érezzük, az elmúlt időszakban nagyon sokat tettünk Zentáért, aminek tükrében talán erőteljesebb támogatást is kaphattunk volna, ám ha a Zenta községbeli eredményeinket összehasonlítjuk az országos eredményekkel, akkor elégedettek lehetünk a polgárok támogatásával, amelyet lelkiismeretes és odaadó munkával fogunk igazolni – hangsúlyozta Zsíros-Jankelić Anikó. Hozzátette: már bebizonyították, hogy hatalomból is tudnak politizálni, ugyanakkor attól sem riadnak vissza, hogy konstruktív ellenzéki szerepet vállaljanak a községi képviselő-testületben, éppen ezért a következő négy évre vonatkozóan egyik lehetőséget sem tartja kizártnak.

Szerző (Forrás)
csin , ger , M.J. , Hhzs , M.E., Magyar Szó
Többi hír