Ugrás a tartalomra

Vagy alapos kormányátalakítás, vagy választások

Dejan Vuk Stanković: Vučićnak nem áll érdekében minden áron a jelenlegi hatalomban maradnia

Az előzetes bejelentések szerint holnap lejár a kormányátalakítás határideje, ám még semmi biztosat nem tudni annak a végeredményéről. Az eddig történtek tükrében Dejan Vuk Stanković politikai elemzővel a kormányátalakítás lehetséges kimeneteléről beszélgettünk.

– Politikailag az is lehetséges, hogy a kormányátalakítás meghiúsul. Lehetőségként ezt nem zárhatjuk ki. Ha megvizsgáljuk a koalíciós partnerek közötti és az egyes pártokon belüli viszonyokat, láthatjuk, hogy az átszervezés politikai tétje nagy.

Amennyiben megtörténik a kormányátszervezés, az a Szerb Haladó Párt dominanciáját erősítené meg, ez pedig igen kedvezőtlen lenne a Szerbiai Szocialista Párt és a Szerbia Egyesült Régiói számára, hiszen az SZHP a rendkívüli választásokkal való fenyegetőzéssel érte el, hogy a két koalíciós partnere felülvizsgálja minisztereinek munkáját és megfontolja egyes kádereinek leváltását. Miközben Aleksandar Vučić az SZHP-ban a közvélemény magas támogatottsága miatt többé-kevésbé érinthetetlen, az SZSZP az átszervezést az elitje ellen irányuló támadásként és Ivica Dačićnak a haladók pártelnöke előtti behódolásaként értelmezi.

A SZER elnökének makacs álláspontját pedig úgy értelmezhetjük, hogy nem készült fel megválni minisztériumától, valamint azon hozzá hűséges kádereitől, mint Suzana Grubješić és Verica Kalanović. A fent említett körülmények miatt nem vagyok biztos a kormányátszervezés sikerességében. Az egész történetet bonyolítja, hogy az SZSZP-nek és a SZER-nek semmilyen biztosítéka sincs arra vonatkozólag, hogy rendkívüli választások esetében ugyanolyan jó eredményt érnének el, mint 2012-ben.

Az SZHP koalíciós partnerei tehát két számukra politikailag előnytelen választás előtt állnak: a haladók politikai befolyásának megerősítő kormányátalakítás és a rendkívüli választások között. Utóbbi a kisebb koalíciós pártok politikai befolyását a jelenleginél sokkal jobban lecsökkentené, mintha belemennének az átalakításba.

A rendkívüli választások kétségkívül lelassítanák az európai integrációt, hiszen túlbonyolítanák a már így is bonyolult brüsszeli megállapodás végrehajtását, de legyünk reálisak: Szerbia európai perspektívája történelmileg egyáltalán nem biztos, és időben sincs valami közel, ismerve az uniós tagországok bővítési szkepticizmusát.

Milyen állapotok uralkodnak a kormánykoalícióban?

– Idillikusnak semmikép sem nevezhetőek a kormánykoalíción belüli állapotok. Vučić és Dačić között rejtett rivalizálás dúl, ami bár nem feltétlenül látható, de politikai alapja a két politikus népszerűségének aránytalanságában rejlik. Vučić sokkal népszerűbb, ugyanakkor Dačić névlegesen a leghatalmasabb személy Szerbia politikai-jogi rendszerében. Emellett Dačić ideológiája távol áll Dinkićétől, miközben Vučić csak azért fogadta be a SZER-t a koalícióba, hogy eltávolítsa az ország éléről a Demokrata Pártot. Azt sem kell elfelejteni, hogy a jelenlegi koalíciót a tavalyi kampány alatt is csak a sajtóberkekben látták lehetségesnek.

A kormány tehát egy olyan házasság gyermeke, amelyben az SZHP mindenáron le akarta váltani a DP-t, és az ebben való részvételért jutalmat adott a szövetségeseinek. Hosszú távon működött is volna mindez, azonban Vučić és az SZHP hirtelen óriási népszerűségre tett szert, ez pedig morális és politikai megerősítést adott Vučićnak ahhoz, hogy a szerb kormány élére álljon, meghatározza annak céljait és szélesítse pártja hatalmi befolyását, miközben lépésről lépésre összetűzésbe került koalíciós partnereivel.

Ezek szerint a kormányátalakítás nem kozmetikai változásokat fedne?

– Kormányátalakítás csak alapos és mindent átfogó lehet. Ellenkező esetben rendkívüli választásokra számíthatunk, közvetlenül a koszovói helyhatósági választások után.

Dragan Đilas szerint a kormányátalakítás csupán a polgárok szórakoztatását szolgálja, ugyanis miközben mindenki dobálódzik a leváltandó miniszterek nevével, senki sem ismertette, hogy ki váltaná le őket. A koalíciós partnereknek van egyáltalán olyan káderállománya, amellyel hatékony lenne a kormányátszervezés?

– Még senki sem ismertette az új miniszterjelölteket. Nem tudni melyik pártnak milyen káderállománya van. Még azt sem tudjuk, hogy átszervezés vagy választások várnak-e ránk, bár őszintén szólva szkeptikus vagyok a pártok „kispadján ülő” káderekkel szemben.

Ugyanakkor az alapvető kultúra azt kívánja tőlem, hogy senkit sem ítéljek el előre és még kevésbe beszéljek a kormánykoalíció résztvevőiről olyan negatív felhanggal, mint az ellenzéki pártelnökök.

Dinkić, Grubješić és Kalanović borítékolták lemondásukat a SZER elnöksége előtt. Elképzelhető, hogy a SZER kilép a kormányból és helyette más pártokat kérnek fel, például a Vajdasági Magyar Szövetséget vagy az Együtt Szerbiáért pártot?

– A borítékolt lemondások átadása a SZER elnökségének egy olyan politikai trükk, amely nem fogja megakadályozni Vučićot abbéli szándékában, hogy annak a személynek a leváltását kérje a SZER-től, akit szerinte le kell váltani.

Elképzelhető az is, hogy a SZER olyan okok miatt lépjen ki a kormányból, mert nem ért egyet Vučićtyal és Dačićtyal a szerb kormány összetétele és annak vezetése miatt. Végezetül Vučić nem fog új koalíciós partnerek után rohangálni a Szerbiai Képviselőházban, mert nincs szüksége mindenáron a jelenlegi hatalomban maradnia. Ha nem sikerül az átszervezés, akkor az első dolog amit megtesz, hogy kiíratja a választásokat.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Diósi Árpád
Többi hír