Ugrás a tartalomra

Útmutató a népi hagyományok oktatásához

A népi hagyományok oktatásához kaptak útmutatót a magyar nyelven tanító pedagógusok a Magyar Nemzeti Tanács által ma megszervezett egynapos képzésen, Szabadkán. A választható tantárgy iránt egyre nagyobb az érdeklődés. 

A szerbiai általános iskolákban választható tantárgyként szerepel a népi hagyományok, melynek munkatervét ezúttal Vajdaság-szerte 16 tanintézményből 36 tanító ismerte meg. A magyar népszokásokról, a gyerekjátékok és népdalok tanításáról, valamint a tárgyi néprajzi építészetről Raffai Judit, Rind Melitta és Beszédes Valéria tartott előadást.

A pedagógusok alapvetően ezt nem tanulták képzéseik során, sokan felismerték azonban ennek fontosságát, úgyhogy az iskolák nagyobb részében létezik ez a választható tantárgy.

Raffai Judit néprajzkutató elmondta: „A szerbiai program is úgy látja elő, hogy meghatároz különböző tematikus egységeket, de külön kitér arra, hogy minden terület a saját néprajzi sajátosságait kell, hogy bevigye, és én azt hiszem, hogy ez egy nagyon jó alkalom arra, hogy a vajdasági népi kultúra valahol a tananyagban szerepeljen.”

Ez a képzés a Kiss Lajos Néprajzi Társaság által elkészített programot, tanmenetet mutatja be, hogyan lehet ezt úgy tanítani, hogy a vajdasági hagyományokon alapuljon, hogy a gyerekek ne érezzék tehernek, és hogy azt a kapcsot, amit a néphagyományok átadásában eddig a család jelentett, most átvegye az iskola. A pedagógus azonban hozzáteszi, a szülőket is be kell kapcsolni a programba.

Cseszák-Bezzegh Julianna óbecsei tanító szerint: „ahol csak van rá lehetőség, a szülőket se zárják ki belőle, mert igazán egy gyerek akkor tudja az iskolában tanultakat, hallottakat otthon is megélni, ha a szülő is ismeri a hagyományokat.

Sok fiatal szülő – nem ők a hibásak – nem igazán ismeri ezeket. Ne csak abban merüljön ki, mondjuk, a Mikulás, hogy a cipőbe ajándék kerül, a karácsony ne csak a fenyőfa feldíszítéséből álljon, hiszen annyira szépek a hagyományaink, és annyi sok mindent ki lehet belőlük hozni.”

Azoknak a tanítóknak, akik előadják ezt a tantárgyat a Magyar Nemzet Tanács a képzés mellett biztosított egy gazdag CD-anyagot is a néprajzi alapismeretekkel, de a szervezők szerint az is fontos emellett, hogy a pedagógusok még hozzákutassanak saját településük néphagyományáról, hiszen azok tudatosítása különösen jelentős a kisebbségi létben.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír