Ugrás a tartalomra

Utcai zenészek fesztiválja

A fesztivál szervezői a múlt héten bejelentették, hogy az idei rendezvény fénypontja a Tennessee állambeli Hayseed Dixie együttes fellépése lesz, őket szeptember 7-én, szombaton este hallhatjuk majd a Templomudvarban. Az Americana Night elnevezésű, a hagyományos amerikai zenének szentelt rész keretében lépnek fel. 

Tudni kell róluk, hogy ők vezették be a rockgrass zenei irányzatot – ismert hard rock kompozíciókat visznek színre akusztikus hangszerek – bendzsó, hegedű és gitár segítségével, bluegrass, hillbilly és country stílusokban.

Legismertebb átdolgozásaik alapját az ausztrál AC/DC együttes szerzeményei képezik, de hallhatunk majd tőlük Kiss, Black Sabbath, Queen és Led Zeppelin átdolgozásokat is. Mostanáig 11 albumuk jelent meg, megalakulásuk óta, 2000 óta öt kontinensen koncerteztek, a legismertebb európai fesztiválokon is felléptek.

Az amerikaiak mellett koncertezik majd még két hazai – Rain Dogs (Belgrád) és a Mothership Orchestra (Požege) – együttes, továbbá egy horvát – Picksiebner –, amerikai zenét játszó együttes is. A fesztiválprogram ismertetőjén jelen volt John Drew Giblin, az amerikai nagykövetség kulturális attaséja is: – A zene hidat képez a nemzetek között, az Americana Night kiváló példa arra, hogy miként működhet együtt két ország a kultúra terén – magyarázta.

Az idei fesztivált az Inbox Művészeti Asszociáció szervezi, az önkormányzat mellett az amerikai nagykövetség, a tartományi kormány és a Szerbiai Kőolajipari Vállalat is támogatják – segítség nélkül aligha tarthatnák meg, hiszen non-profit rendezvényről van szó, mindegyik programszám látogatása teljesen ingyenes.

Az idén száznál is többen zenélnek, táncolnak, ugrabugrálnak majd a szeptember 5-én kezdődő fesztiválon, olyan eseményként képzelték el, amelyen a kultúrák érintkezhetnek, bemutatkozhatnak.

Az eddigi 12 fesztivál során 3600 utcai művészt láthatott az újvidéki közönség, a Föld minden kontinenséről jöttek városunkba. A Hayseed Dixie koncert tehát szeptember 7-én, szombaton 20 órakor kezdődik, www.ulicnisviraci.com.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, szb
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen