Ugrás a tartalomra

Utcai felvonulás, szentmise, mulatság

164 éves fogadalmára emlékezett Temerin

Temerinben már napokkal korábban minden készen állt július 20-a, Szent Illés próféta napjának, a helyi katolikus magyarság 164 éves fogadalmi ünnepének, és a település első írásos említése 685 éves évfordulója megünneplésére.

Emlékeztetőül: miután a szabadságharc viharában a tűz martalékául esett, elpusztult, felperzselődött a falu, az elmenekülő lakosság az ötvenes évektől kezdett lassan visszatérni üszkös otthonába. Több évben is aszály és más kár érte a falu elszegényedett lakosságát.

Mivel Szent Illés napján érte őket a legnagyobb szerencsétlenség, és hogy az előző esztendőkhöz hasonló sorozatos elemi csapásoktól megszabaduljanak, július 20-át fogadott ünneppé nyilvánították, és ezt a napot munkatilalommal, istentisztelettel, az Istenhez való fohászkodással ülték meg. 1854-től kezdve évről-évre a mai napig Szent Illés napján a Mindenhatóhoz könyörögnek, hogy vegye le népéről sújtó kezét, és áldja meg munkáját.

A rendszerváltás óta ismét nyilvános ünnepségek és rendezvények sorozatával emlékeznek meg az ősök fogadalmára. Tegnap, július 20-án, a 10 órai szentmise állt az ünnepségek középpontjában.

Ezen a helybelieken kívül részt vettek az együtt ünneplő vendégek is, közöttük Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár, Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke, a testvértelepülések és a civil szervezetek, valamint a helyi önkormányzat és magyar pártok képviselői, továbbá a közélet más szereplői.

Az ünnepi misére a menet a Népfront utcában lévő Szécsen-park elől indult. Elöl a lovas bandérium, magyar ruhába öltözött fiúk és lányok, majd díszes fiákeren a legjobb tanulók vitték megszentelésre az új kenyeret és bort.

A menetben zászlaik alatt vonultak a helyi és rokon civil szervezetek: Esztergom, Jánoshalma, Makó, Kiskunhalas, Bácskossuthfalva, Nagymányok, Horgos, Bajsa, Bicske, Békéscsaba, Mórahalom, Csíkszereda, Kiskörös és Baja képviselői.

Az új kenyeret a plébániatemplom bejáratánál ft. Szungyi László atya fogadta és bemutatta azt, a fiatalok az oltárhoz vitték a megszentelésre. Ünnepi misét a vendégpapokkal koncelebrálva ft. Balcsák Szilárd atya, a szabadkai székesegyház káplánja mutatott be. Ő mondta a megemlékező szentbeszédet is.

Mise után a templom déli falához vonultak az ünneplők, ahol az önkormányzat és a civil szervezetek képviselői megkoszorúzták Temeri Lőrinc (Laurentius de Temeri), a falu első írásban említett papjának emléktábláját.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, G. B.