Ugrás a tartalomra

Út a Mackó-sorra

Jelentős infrastrukturális fejlesztés Gunarason – További beruházások várhatók még az idén

Gunaras környékén gazdag tanyavilág található, különösen a Dózsa György utca folytatásában húzódó Mackósor bővelkedik tanyákban. Eddig földes út és két vékony betonsávból álló út kötötte össze a tanyavilágot a faluval. Ez gondot jelentett az itt élőknek, mivel esős időben a földes út szinte járhatatlanná vált, két betonsáv pedig nem alkalmas nagyobb járművek közlekedésére. A helyi közösség most egy nagyméretű beruházás keretében rendezi ezt a problémát, számolt be lapunknak Csorba Ottó, a helyi közösség tanácsának elnöke.

– Sikerült megkezdenünk egy nagyon fontos befektetést, melynek célja javítani egy tanyacsoport megközelíthetőségén azáltal, hogy szilárd útburkolatot építünk ki. Ez a projektum az állami földek bérbeadásából származó összegből valósul meg, és biztos vagyok benne, hogy nagyon hasznos befektetés lesz. Az ilyen jellegű projektumokat folytatni kell, és folytatni is fogjuk. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a Dózsa György utca végétől a földes utat 40 centi mélyen kimarják a gépek, majd 20 cm-es homokréteggel töltik fel, és arra megy 20 cm vastagon a zúzott kő. Ennek a beruházásnak köszönhetően jó 10 évre biztosan járható útjuk lesz azoknak, akik arrafelé laknak – mondta el Csorba, majd arra kért mindenkit, aki használni fogja ezt az utat, hogy vigyázzon rá. Könnyen tönkre lehet tenni, de ha egy kicsit vigyázunk rá, akkor sokáig jó lesz – fogalmazott.

A projektum pénzellátása kapcsán megtudtuk tőle, hogy az állami földek bérbeadásából származó teljes tavalyi és idei járandóságot erre fordítják, emellett a topolyai önkormányzat is hitelezett számukra egy összeget. Erre szükség is volt, mivel a beruházás teljes értéke 11 millió dinár. A tervek szerint a zúzott köves feltöltés elért volna egészen a Pobedai útig, de erre nem volt elegendő a pénz. Csorba pozitívan áll a dologhoz, és reméli, hogy jövőre folytathatják a munkát, s az út végéig befejezik a feltöltést. Ha ez megvalósul, akkor egy kisebb kerülőút létesül, és a traktorosok nem lesznek kénytelenek a Pobedai utat használni.

A Mackósor feltöltése mellett még három adóssága van a helyi közösségnek az idei évre vonatkozóan – mondta el a tanácselnök.

– Tervben van Bogarason a Csantavéri út feltöltése zúzott kővel. Ígéretet kaptunk, hogy ez a jövő héten megkezdődik. Brazílián az utcákat hátulról összekötő utat már korábban feltöltöttük zúzott kővel, most a kisebb hibákat kell kijavítanunk. Még a nyáron során kiírtuk a közbeszerzést, és nekifogtunk a papírmunkának a templom melletti parkoló kialakítása kapcsán. Ez szebbé teszi a központot, és praktikus is lesz. Rendezvény vagy nagyobb összejövetel esetén az emberek kénytelenek a fűre parkolni, mert nincs megfelelő parkolónk. Ezzel a beruházással orvosolni tudjuk ezt a gondot. A kivitelezés sajnos csúszik, mert úgy tűnik, hogy a papírmunka tovább tart, mint maguk a munkálatok fognak. Bízok benne, hogy még az idén befejeződik ez a projektum is – fejezte ki reményét Csorba.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, L.J.
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen