Ugrás a tartalomra

Ürményháza ünnepelt

Hálaadó szentmise a Szent Anna-plébániatemplomban

Szent Anna napján hálaadó szentmisén emlékeztek meg Ürményháza betelepítésének a kétszázadik évfordulójáról. Egyben ez volt a zárónapja a négynapos ünnepségsorozatnak.

Ürményházi József temesvári kincstári jószágigazgató 1817-ben 62 családot telepített a dél-bánáti faluba, majd 1844-ben még negyven telepes család érkezett Ürményházára.

A lelkészséget 1868-ban alapították, a templomot pedig 1835-ben építették. A jelenlegi templomuk, amelynek a védőszentje Szent Anna, 1866-ban épült, 2011-ben teljesen felújították. 

– Egy nép életében ez nem hosszú idő, de egy ember életében igen hosszú. Ezért hálát kell adnunk a jó Istennek, hogy ezt az évfordulót megértük, hálát kell adnunk a jó Istennek, hogy olyan ősöket adott nekünk, akik megállták a helyüket itt, ebben a vizenyős, lapos területen, és ránk hagytak egy gyönyörű szép falut.

Kérjük Szent Anna közbenjárását, hogy ez a meglévő közösség ezt tudja megélni, folytatni és továbbadni az utókornak – mondta a megtelt templomban a szentmisét celebráló Fiser János atya, általános helynök.

A Vajdasági Magyar Szövetség képviseletében jelen volt Juhász Attila és Dobai János. A vendégek között volt Jovan Repac, Zichyfalva (Plandište) község polgármestere is. A helyi közösségben megtartott fogadáson elmondta, hogy a községben 22 nemzet él békében egymás mellett. 

– Soha nem volt és soha nem is lesznek nemzetek közötti viták. Természetesen léteznek kommunális problémák, mint például Ürményházán a vízvezeték, ami hat éve készült, de ennek ellenére gyenge a víz nyomása, és ezt mielőbb meg kell oldani – mondta a polgármester. 

Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke szerint, amit most Ürményházán tapasztaltunk, az kell, hogy erőt adjon nagyon sokunknak, abból a szempontból is, hogyan tudjunk megmaradni, miként tudjunk erőt gyűjteni.

– Most, ebben a pillanatban, az, hogy erre képes az ürményházi magyarság, az, hogy egy könyv tudott megjelenni, az, hogy itt a fiatalok benépesítették az utcát, és nemcsak a fiatalok, hanem a falu apraja-nagyja, az, hogy erre a pillanatra összesereglettek az emberek, megmutatja azt, hogy ez az idetartozás, ez az együvé tartozás, mit jelent a számukra – mondta.

Az ünnepségsorozat szerdán este az Ürményházi Ifjúsági Klub műsorával és tűzijátékkal zárult.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, K. I.
Többi hír