Ugrás a tartalomra

Ünnep a topolyai temetőkben

ŐSZI MUNKÁLATOKAT KÖVETŐEN

Mindenszentek és halottak napja előtt a Komgrad Közvállalatban jártunk

Mostanra befejeződtek a topolyai önkormányzat által a temetők üzemeltetésével megbízott Komgrad jóvoltából szervezett és végrehajtott, az ünnepeket egy hónappal megelőző, fokozott mértékű őszi rendezési, karbantartási munkálatok.

– Közvetlenül az ünnepek előtt, amikor a hozzátartozóik sírhelyét rendező, majd virágokkal ékesítő polgárok száma megsokszorozódik a temetőkben, hangsúlyt fektetünk arra, hogy jelenlétünkkel, munkagépeink üzemeltetésével már ne zavarjuk a szeretteik sírját felkereső emberek nyugalmát. Az utóbbi napokban egész napos ügyeletet biztosítottunk temetőinkben az esetleges lopások megakadályozása okán is.

A fokozottabb igénybevétel miatt naponta többször ürítettük a szemeteseket. Az a gyakorlat, hogy halottak napját megelőző tevékeny időszakban átcsoportosítjuk erőinket. Megsokszorozódik azok száma, akik a temetők rendezésével, karbantartásával foglalkoznak.

Október folyamán az állandóan jelen lévő konténerek mellé újabbakat helyeztünk ki. A polgárok üdvözlik a kezdeményezést, és igénybe is veszik ezek használatát: a napokban az is előfordult, hogy tizenhét konténernyi felgyülemlett hulladékot szállítottak el temetőinkből – osztotta meg velünk mgr. Szombathy Zoltán, a Komgrad Közvállalat igazgatója.

Az elmúlt időszakban a Keleti és Nyugati temetőben is új sorokat nyitottak sírhelyek és sírboltok, vagyis kripták létesítésére. Mekkora temetőink befogadóképessége, van-e lehetőség bővítésre?

– A régebbi keletkezésű, nagyobb területen fekvő Nyugati temetőben még több évre előre van elegendő hely új sírhelyek létrehozására, azonban a Keleti temető néhány éven belül megtelik és bővíteni kell, ugyanis az új sírhelyek, elsősorban a kripták létesítésével folyamatosan fogy a hely.

A Keleti temető bővítése céljából jelenleg magántulajdonban lévő, a temetőtől keleti irányban fekvő, kb. egyhektáros terület felvásárlásával kapcsolatban az önkormányzat illetékesei, a topolyai Telekrendezési Közvállalaton keresztül már megkezdték a tárgyalásokat. Reményeim szerint a jövő év folyamán ez a beruházás meg is valósul. 

Mindkét topolyai temetőben kialakítottak rózsakertet, ahová az elhamvasztott elhunytakat helyezik örök nyugalomra. Mekkora népszerűségnek örvend közösségünkben ez a fajta temetkezési mód?

– Törvényes erőírások értelmében a polgároknak, akik vállalnák a temetkezésnek ezt a formáját, még életükben erről az elhatározásukról nyilatkozniuk kell. Aláírásukkal kell igazolni beleegyezésüket, a hamvasztás esetükben csak akkor érvényesíthető. Kevés ilyen temetésünk van, amely ceremónia során gyakorlatilag az elhunyt hamvait egy falba helyezzük be.

Azt gondolom azonban, hogy idővel, elöregedő társadalmunkban, a fiatalok elköltözése következtében is, egyre többen választják majd a temetkezés ezen formáját. E temetkezési helyeket, a rózsakerteket egész évben a Komgrad tartja karban, gondozza.

zok az örökösök, utódok azonban, akik távol élnek szeretteik sírhelyétől, mindezt sok esetben nem tudják felvállalni. Véleményem szerint a jövőben ez a mozgalom el fog terjedni Topolyán is – nyilatkozta Szombathy.

A Komgrad vállalat a 2013-as évben sem a Keleti, sem a Nyugati temető halottasházain nem hajtott végre nagyobb horderejű külső és belső felújításokat, tudtuk meg az igazgatótól. Az elmúlt öt-hat évben azonban felújították a tetőszerkezeteket, a kápolnák közösségi termeinek elavult ajtó- és ablakszerkezeteinek cseréje is megvalósult.

A termek belső berendezését is újították, mindkét temető ravatalozóiba klímaberendezéseket szereltek fel.

A Nyugati temetőben kialakítottak egy kettő koporsó férőhelyes, -25 Celsius-fokra hűthető hűtőkamrát, ahová lehetőség van a Keleti temetőből is átszállítani az elhunytakat.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, SZ. A.
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen