Ugrás a tartalomra

Ülésezett a zentai községi képviselő-testület

A hőenergiás kérdést elnapolták

Zenta község képviselő-testületének tegnapi ülésén, miután elfogadták a Zenta község 2018-as évi költségvetéséről szóló rendelet módosításáról és kiegészítéséről szóló rendeletjavaslatot, a második napirendi pontként tárgyalt, a 2019-es évi vagyonadóról, azaz az ingatlanok négyzetméterenkénti adója átlagárának megállapításáról szóló rendeletjavaslat körül alakult ki vita, jelesül a termőföldek estében az idei 125 dináros árnak 130 dinárra való emelését illetően.

Ez 65 dináros emelkedést jelentene egy hektár földterületre vonatkozóan, tehát ami idén 1625 dinár volt, az jövőre 1690 dinárra emelkedik a polgárok esetében. Jogi személyekre vonatkozóan pedig ez az összeg 5000-ről 5200 dinárra való emelkedést fog jelenteni. Rácz Szabó László, a Magyar Polgári Szövetség elnöke felvetette, mivel mezőgazdasággal foglalkozó polgárokat érint a határozat, akiket idén is nagy kár ért az időjárási körülményekből adódóan, ráadásul egyébként is a legtöbben kis földterületen gazdálkodnak, s mint ilyenek kiszolgáltatottabbak a nagygazdáknál, így a minimális adóemelés is érzékenyen érintheti őket. Véleményéhez dr. Zsoldos Ferenc, a Magyar Mozgalom képviselője is csatlakozott. Sztantity Szebasztián és Rác Szabó Márta a Vajdasági Magyar Szövetség frakciójából azzal védték meg a javaslatot, hogy a megemelkedett földárakból kifolyólag emelkedik meg a rájuk kiszabott adó is. A tervezetet hosszas vita után végül elfogadták.

A legaktuálisabbnak tekinthető napirendi pontokat, melyek a hőenergia gyártásáról, disztribúciójáról, valamint a leszállított hőenergia költségei elosztásának módjáról és

elszámolásáról szóltak volna, sajnálatos módon törölték. Ennek okáról Czegledi Rudolf polgármestert kérdeztük az ülés szünetében, aki elmondta, bizonyos ombudsmani észrevételek okán alakult egy bizottság a téma kivizsgálására, mivel egy helyi lakos panaszt emelt az elszámolással kapcsolatban. A bizottság adott egy javaslatot a távfűtés-szolgáltatás módosítására, amit a tanács el is fogadott, viszont amikor megtárgyalásra került a dolog, akkor a bizottsági tagoknak voltak bizonyos észrevételeik, amelyeket mindenképpen tisztázni kell, további egyeztetéseket elvégezni, mielőtt képviselő-testületi döntés születne. A téma nagy valószínűséggel december végén fog napirendre kerülni a községi képviselő-testület ülésén. A fő cél, hogy a végleges döntés még elfogadhatóbb legyen a lakosság számára, és ennek érdekében minél több ember észrevételeit próbálják meg beépíteni a tervezetbe.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, (szög)
Többi hír