Ugrás a tartalomra

Újul az iskola

TORONTÁLVÁSÁRHELY
Az elmúlt egy év alatt jelentősen javultak a tanulási föltételek a dél-bánáti Torontálvásárhely általános iskolájában. Felújították a tornatermet, bevezették az elektronikus naplót, interaktív táblát kaptak. De további infrastrukturális beruházásokra is szükség volna.

A torontálvásárhelyi iskola 406 tanulójával a dél-bánáti régió legnagyobb kétnyelvű iskolája, amelyben 150 magyar ajkú diák tanulhat anyanyelvén. Vidrács Krisztina igazgatónő elmondása szerint, naponta követik úgy a hazai, mint az anyaországi pályázatokat, hiszen van még tennivaló az iskolaépületen.

– Huszonnégy tagozatunk van, három párhuzamos osztállyal, kettő szerb és egy magyar nyelven. Az iskolai tevékenységeken kívül – ami jellemző ránk, és amire büszkék vagyunk –  nagyon sok szakkör működik az iskolánkban.

A tanárok többsége törekszik arra, hogy minél gazdagabb programokat biztosítson diákjaink számára. Így közkedveltek a képzőművészeti szakkörök, a sporttevékenységek, de ugyanúgy a drámapedagógiai szakkörök is, amelyek nagyon látogatottak a tanulóink részéről – mondta Vidrács Krisztina.

Az iskola diákjaira úgyszintén jellemző a segítőkészség és az empátia. Kezdeményezésükre sok jótékonysági akciót szerveztek. Most van befejezés előtt egy ilyen akció, amelyben elektronikus hulladékot gyűjtenek és értékesítenek. A pénzt szekrények vásárlására szeretnék fordítani.
– Az infrastrukturális fejlesztések nagyon fontosak számomra, hiszen intézményünknek nagyon szüksége van arra, hogy bizonyos dolgokat felújítsunk. Gondolok itt úgy az infrastruktúrára, az épületre, hiszen évtizedek óta probléma az épületnek a süllyedése. Ennek a problémának a megoldása a jövőben nagy befektetést jelent számunkra, és a községgel együtt keresünk erre megoldást. Naponta követjük a pályázatokat úgy a hazaiakat, mint az anyaországiakat. A Magyar Nemzeti Tanács, a Bethlen Gábor Alap és a Szekeres László Alaphoz is átadtuk a pályázatokat – mondta az igazgatónő.

Bakator János osztálytanító elmondása szerint, nem olyan régóta használják az iskolában az interaktív táblát is, ezáltal is igyekeznek az iskolát újból közelibbé hozni a gyerekekhez. Szenti Zsolt műszaki tanártól pedig megtudtuk, hogy hétfőtől a hagyományos naplóval párhuzamosan vezetik az elektronikus naplót is. Ha minden a terv szerint halad, akkor a következő iskolaévtől már csak elektronikus naplót vezetnek.

Tartományi támogatásból tavaly felújították az iskola tornatermét. A Vajdasági Baráti Egyesület támogatásából pedig az idén egy osztályterem felújítását tervezik, és egy interaktív táblát is vesznek.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, Kecskés István
Többi hír