Ugrás a tartalomra

Újjáépítik a Zombor és Baja közötti utat

Elkezdődött a Zombor és Baja közötti határon átívelő út újjáépítése.

Elsőként a Zomborból a Béreg-Hercegszántó határátkelő felé vezető 1,66 kilométeres szakaszt fejlesztik, hogy azon tehergépjárművek is haladhassanak. Ez előfeltétele a Béreg-Hercegszántó határátkelőhely felújításának. A fejlesztés Magyarország és Szerbia közös IPA- projektje. A beruházás teljes értéke csaknem 3 millió 123 ezer euró, amelynek a 85 százalékát az Európai Unió biztosítja.

A zombori Gubec Mátyás utcában kezdődtek meg a munkálatok. Jelenleg az elektromos hálózat vezetékeit helyezik a földbe, valamint a közvilágítás karóit is áthelyezik.

A Zomborból Baja felé vezető út keskeny, különösen a nagy nyergesvontatók számára, így nem biztonságos. A projekt keretében az út teherbírását 11,5 tonnára növelik, valamint az aszfaltpályát 6,60-ról 7,20 méterre bővítik. Emellett az útpadkát 1,5 méterre szélesítik.

Viktor Despotović, a kommunális, a tulajdonjogi és az ingatlanügyi tevékenységek osztályának segédvezetője, Zombor: „A Zombor-Baja útszakasz fejlesztésének projektjéről van szó, ezek az előkészületi munkálatok, amelyek elősegítik az út kiszélesítését. Most az alacsony feszültségű hálózat és a közvilágítás kábelezése zajlik, mivel a villanykarók zavarják az út kiszélesítését.”

A városban 1,66 kilométernyi útszakaszt újítanak fel, az útburkolás jövőre esedékes. Az utat szegélyező fasort megóvják, csupán pár fát kell kivágni, amelyeket pótolnak. A munkálatok ezen fázisának értéke mintegy 64 millió 800 ezer dinár, amelyet Zombor önkormányzata fedez.

Pribilla Attila, segédpolgármester, Zombor: „Zombor számára nagyon fontos a projekt, mert gyakorlatilag megkönnyíti a zombori áru forgalmát a határ felé. Reméljük, a Bezdán felé vezető út jövő nyárra kiszélesedik, és ígéretünk van a Szerbia Útjai Közvállalattól, hogy a határig rövid időn belül kiszélesítik, így a zombori áru nagyon könnyen el tud jutni a szerb-magyar határra.”

A tervek szerint a Béreg-Hercegszántó határátkelőhelyet is megnyitják a teherforgalom előtt, ettől azt várják, hogy azokon az átkelőkön, ahol intenzív a kamionforgalom, csökken majd a tehergépjárművek várakozási ideje.

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen