Ugrás a tartalomra

Újabb fontos állomásához érkezett az MNT és a Pető András Kar együttműködése

Újabb fontos állomásához érkezett a Magyar Nemzeti Tanácsnak és a Semmelweis Egyetem Pető András Karénak az együttműködése, aminek köszönhetően akár már az idén megkezdődhet a konduktorok képzése térségünkben, jelentették be a két intézmény illetékesei mai zentai sajtótájékoztatójukon.

Perpauer Attila, a Magyar Nemzeti Tanács Oktatási Bizottságának elnöke a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a Semmelweis Egyetem Pető András Karával 2015 óta folytatnak együttműködést, amelynek keretében az első évben három helyszínen szerveztek szűréseket, majd nem sokkal később megtartották az első háromhetes intenzív kurzust is. Mint mondta, ez azért volt fontos, mert ezáltal egy olyan módszert hozhattak el térségünkbe, amelynek igen nagy jelentősége van a központi idegrendszeri sérülésekkel élő személyek életminőségének javításában.

Kiemelte, Zentán jelenleg is folyamatban van egy ilyen intenzív kurzus, amelyen közel 35 fő vesz részt, ugyanakkor az év folyamán további hasonló kurzusokra is számíthatnak az érintettek. Hozzátette, emellett folyamatosan szerveznek szűréseket is, amelyekre egyre többen jelentkeznek az egész Vajdaság területéről, éppen ezért március 20-án és 21-én Muzslyán, a későbbiekben pedig Nyugat-Bácskában is szeretnének szűrést szervezni.

Dr. Zsebe Andrea, a Semmelweis Egyetem Pető András Karának megbízott dékánja kifejtette, a Magyar Kormány támogatásával és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. finanszírozásával negyedik éve tart a Magyar Nemzeti Tanáccsal közös projektumuk, amelybe eddig mintegy százötven gyermek és közel harminc felnőtt kapcsolódott be.

Mint mondta, a vajdasági projektumot a múlt évtől kezdve gyakorlóterületként is bevonták a konduktorképzésükbe. Hozzátette, a Magyar Nemzeti Tanáccsal való együttműködésük újabb állomásaként jelenleg is folyik a szakemberképzés elindításának előkészítése, ugyanis az a céljuk, hogy helyben tartsák a szakembereket, hiszen – ahogyan fogalmazott – ezáltal valósulhatna meg az, hogy ne csak időközönként, hanem folyamatosan is elérhetővé tegyék a konduktív fejlesztést térségünkben.

Úgy fogalmazott, az ennek megvalósításához szükséges feltételek megteremtésében igen nagy előrelépést jelentett a tavaly átadott Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ, így akár már a közeljövőben megkezdődhet a kihelyezett képzés akkreditációja, valamint a képzések meghirdetése is.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, H. A.
Többi hír