You are here

Több kulturális, művelődési létesítmény felújítása zajlik Kishegyesen. Bácsfeketehegyen felújítják Bányai János szülőházát.

A Bányai János Irodalmi Alapítvány, amelynek támogatója Magyarország Kormánya, a Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Magyar Nemzeti Tanács, felújítja az elhunyt író, egyetemi tanár szülői házát. Kishegyesen a volt szövetkezeti otthon renoválásának tervei készülnek. Kishegyesen a volt szövetkezeti otthon elhanyagolt, rossz állapotban lévő épületét tekintették meg a tervezők. A helyi közösség eddig próbatermet és ifiklubot alakított itt ki. A további felújítások tervdokumentációja év végére készül el.

Mohácsi Zoltán, tanácselnök, Kishegyes HK: „A legfőbb célunk az, hogy a könyvtárat egy méltó környezetbe tudhassuk, erre egy alkalmas helyszín a szövetkezeti otthon épülete, ugyanakkor az igényüket felénk jelző civil szervezeteknek is lesznek helyiségek itt az épületben, valamint a művelődés is használni fogja és bárki, akinek valamilyen ötlete van itt Kishegyesen.” 
A művelődési élet terén több nagy projekt is megvalósult idén Bácsfeketehegyen, felújították a színházat valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával új fűtésrendszert kap a kultúrotthon. Az elhunyt Bányai János, irodalmár, egyetemi tanár szülői háza hamarosan a művelődési élet új színterévé válik.

Sárközi István, elnök, Feketics Művelődési Egyesület: „Ezt a Bányai János Irodalmi Alap vállalta fel, amelynek támogatója Magyarország Kormánya, a Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Magyar Nemzeti Tanács. Egy tudományos, szellemi műhelyként képzeltük el, melyben a későbbiek folyamán lesz napi tartalom is, író-olvasó találkozók, koncertek és a Bányai János Díjat is meg fogjuk hirdetni.”

A felújítás elkezdődik, miután a Bányai János Irodalmi Alapítvány megvásárolja a telket a hozzátartozóktól.

 

 

Szerző: 
Pannon RTV