Ugrás a tartalomra

Új távlatok előtt

Éves közgyűlést tartott a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége – Megalakult a Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának vajdasági regionális szervezete

A bácsfeketehegyi Kultúrotthonban tartotta éves rendes közgyűlését a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége. Az egyesületnek 52 tagszervezete van, ebből 46 képviseltette magát az ülésen. A hétvégi eseményen többek között jelen volt Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke, Juhász Attila, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára, Fremond Árpád köztársasági parlamenti képviselő, dr. Molnár Viktor, a tartományi mezőgazdasági titkárság segédtitkára, Pál Károly, a Vajdasági Magyar Szövetség ügyvezető alelnöke és dr. Torda Márta, a magyar Vidékfejlesztési Minisztérium, Parlamenti és Társadalmi Kapcsolatok Főosztályának főosztályvezető-helyettese. Az egybegyűlteket először Nagy Miklós, a VASZ elnöke köszöntötte, majd a házigazda szerepét betöltő Pál Károly és Fremond Árpád is üdvözölték a gazdaszervezetek képviselőit.

Nagy Miklós arról számolt be lapunknak, hogy a VASZ éves közgyűlésén előkészítő lépéseket tettek nemzetközi együttműködések megvalósításához.

– Az ülésen megvitattuk a múlt évi tevékenységeinket, ugyanakkor elfogadtuk az idei évre tervezett tevékenységi programot is. A normális működés érdekében módosítottuk az alapszabályt, valamint a közgyűlés felhatalmazásokat adott egy nemzetközi szerződés aláírására. Erre azért volt szükség, mert együttműködési szerződést fogunk aláírni a magyarországi Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával. Ez lehetőséget biztosít az itteni gazdaszervezetek számára, hogy rajtunk keresztül pártoló tagokként bekapcsolódjanak a NAK munkájába. A vajdasági gazdák megkapnák mindazokat az információkat, amikkel magyarországi társaik rendelkeznek, és részt vehetnek a NAK programjaiban. A közgyűlésen megalakítottuk a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának vajdasági regionális szervezetét. Ez azt jelenti, hogy akik tagjai a VASZ-nak, azok automatikusan tagjai lesznek ennek a fórumnak is – mondta el az elnök. Fontosnak tartotta azt is megemlíteni, hogy terveik között prioritásként szerepel a falugazdász-hálózat működtetése.

– Eddig négy falugazdászunk tevékenykedett: Zentán, Magyarkanizsán, Palicson és Topolyán. Az idei évben még két személlyel szeretnénk bővíteni a hálózatot, de itt nem szándékozunk megállni. Célunk, hogy 15-re növeljük a számukat, hogy hálózatunk teljesen lefedje a magyarlakta vidékeket. A falugazdászok szerepe az uniós csatlakozás előrehaladtával nőni fog, mert a gazdákat fel kell készíteni az EU-s támogatások megszerzésére, valamint be kell kapcsolni őket a minisztérium által előkészített programba. Falugazdászaink emellett segítséget nyújtanak a gazdaságok újrajegyzésében, a támogatások igénylésében, pályázatok megírásában, stb. Mindezt ingyenesen végzik el a gazdák számára – hangoztatta Nagy, majd végezetül arról is szólt, hogy a gazdák érdekvédelme jelenleg nincs megoldva. Szükség lenne egy nyugati mintára létrehozott agrárkamarára, amely összefogja a családi gazdaságokat, mondta el a VASZ elnöke.

Szerző (Forrás)
L.J., Magyar Szó
Többi hír