Ugrás a tartalomra

Udvarszálláson tartották meg a Dél-Bánáti Magyar Művelődési Egyesületek 29. Szemléjét

Több száz fellépője volt szomobaton a szórványban élő magyarok egyik legnagyobb rendezvényének.

Kicsinek bizonyult az udvarszállási Kisboldogasszony-templom ahhoz, hogy befogadja az idei Dél-Bánáti Magyar Művelődési Egyesületek Szemléjének résztvevőit. Az alig 150 lelket számláló falucska két utcája is megtelt néptáncosokkal. A szemlén ugyanis hagyományosan részt vesz a dél-bánáti magyarság apraja-nagyja. Kiss Laura, tag, Petőfi Sándor MME, Pancsova: „Bukovinai népdalokat énekelünk. Nagyon izgultunk a fellépés miatt, de sokat gyakoroltunk. Az egész család fellép. Az anyukám, apukám, testvérem és a nagytatám is.”

A fellépéseket megelőző szakmai tanácskozáson a dél-bánáti egyesületek képviselői számoltak be munkájukról. Nagy gond az utánpótlás hiánya. Egyrészt, mert a vidéken alig van magyar tannyelvű oktatás, a még meglévőkben pedig egyre kevesebb a diák. Pirityiné Szabó Judit, főosztályvezető, Nemzetpolitikai Államtitkárság, Magyarország: „Sokan elmondták azokat a fájó dolgokat is, amellyel a közösség szembesül – a népességfogyásról. Ennek ellenére azt gondolom, hogy az egész rendezvényt inkább a bizakodás és a jövőbe vetett hit határozta meg. Mindenki, aki itt volt, az elkötelezett a szülőföldje és a magyar közösség iránt.”

Elsősorban a magyar állam támogatásának köszönhetően az utóbbi időben a dél-bánáti településeken jelentős beruházások valósulnak meg.
 
Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Megváltozott a dél-bánsági szemle. Olyan hangok jelentek meg mára, amelyek a jövőről, a bizakodásról, a fejlődésről szóltak. Udvarszálláson is megújult a Művelődési Ház, az iskola terme, az óvoda terme. Egészen hihetetlen dolgok történtek itt, a Bánság egyik legutolsó állomásán, és a többi településeken is ezt tapasztalhatjuk.”
 

Udvarszállás eddig egyszer, 2007-ben volt házigazdája a Dél-Bánáti Művelődési Egyesületek Szemléjének. Nem kis bátorság kellett a házigazdaszerep újbóli felvállalásához, hiszen a helybeli művelődési egyesületben 2016-ban sikerült újraindítani a munkát. Horváth Gizella, szervező: „Sokszor olyan művelődési egyesületek, akiknek sokkal több éves munka van a hátuk mögött, nem nagyon vállalják el, mert tudják, hogy mivel jár. Mi valószínű nem tudtuk – azért vállaltuk el, de igazából nem bántuk meg. Persze, hogy sok nehézség volt, de tényleg összefogott a falu annak érdekében, hogy a rendezvény megvalósuljon. Tudni kell, hogy Udvarszállás nagyon kis közösség. Csak úgy tudunk bármit is létrehozni, hogyha együtt csináljuk.”

A jubiláris, 30. dél-bánáti szemlét jövőre Hertelendyfalván tartják, az idei Dél-Bánáti Karácsonyi Szokások és Betlehemes Játékok Találkozójának szervezését pedig a székelykeveiek vállalták.

 

 

 

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír