Ugrás a tartalomra

Udvari bolondok, zsonglőrök, kötéltáncosok hétvégéje

Az Utcai Zenészek Fesztiváljának szervezői tegnap ismertették a szeptember 5-étől 7-éig tartó rendezvényen fellépő külföldi vendégek végső névsorát. Elmondták, hogy a felvonulást Leo Bassi nemzetközi művész nyitja meg és vezeti.

Az olasz–brit művész a fesztivál első és második estéjét teszi érdekessé, rajta kívül még négy nevet említettek a szervezők: Cyrk Dosole (német–lengyel), Swingdigentes (Spanyolország), Leopardmen (Ausztrália) és Daniele Vila (Olaszország).

Leo Bassi a fesztivál első estjén 8 óra körül a polgári felvonulás élére áll majd, a Felszabadulás téren bemutat néhány rá jellemző programszámot. Másnap este 9 óra körül ugyanitt a művész bemutatja Utópia című, világszerte ismert előadását. Bassiról tudni kell, hogy cirkuszi családból származik, elődjei cirkuszi kapcsolatai kétszáz évre visszamenőleg kimutathatók.

Nagyapja az első világháborúban harcoló katonák arcára próbált mosolyt csalni, ő is, akárcsak unokája hitt abban, hogy a művészet megváltoztathatja a világot. Bassi cirkuszi mutatványokkal kombinált komikával szórakoztatja a közönséget, bohócnak, zsonglőrnek nem nevezhetnénk, talán udvari bolondnak.

A nézőknek egyértelmű üzenetet küld társadalmunk valós helyzetéről, fellépéseivel figyelmeztet, néha sokkol. A csütörtök esti sétában, akárcsak a pénteki Utópia darabban jelentős szerepe jut több, 14 méteres, felfújható gumikacsának.

Borislav Beljanski fesztiváligazgató arról beszélt, hogy a rendezvény az idén is a kulturális érintkezést segíti, azt szeretnék, ha a nézők aktív résztvevői lennének az eseményeknek. 

A Cyrk Dosole csoport artistákból áll össze, mutatványaik általában lélegzetelállítók. A levegőben lógó köteleket, mindhárom este láthatjuk őket a Szabadság téren és a Színháztéren. A madridi csapat modern utcai táncokat mutat be, vegyítve a XX. század klasszikus, dzsesszzenéjével.

A Zmaj utcában és a Színháztéren láthatjuk őket a fesztivál első két estéjén. Leopardmen ausztrál zsonglőrt az újvidékieknek már volt alkalmuk megismerni – harmadszor lép fel a fesztiválon. Csütörtökön és pénteken este láthatjuk itt is ott is a belvárosban.

Daniele Vila a tavalyi fesztiválon mutatkozott be, vizuális kollázsaival, improvizációival ragadta meg a közönség figyelmét. Az idén interaktív fellépést tervez, 20 nézővel kreatív munkaműhelyt tart, a Templomudvarban lesz csütörtökön délután 5 órakor.

Eleinte úgy tűnt, hogy az Utcai Zenészek fesztiválja sokkal szegényesebb lesz, mint a korábbi 12 évben, hiszen az anyagi támogatások elmaradtak, a szervezőknek sokkal kevesebb pénz áll rendelkezésükre, mint korábban. A támogatóktól – az önkormányzattól, a tartományi kormánytól és a Szerbiai Kőolajipari Vállalattól – kaptak nagyjából 3 és fél millió dinárt, ebből sikerült összeállítani a programot, amely az idén mindenképp a hazai előadók fellépéseire fekteti a hangsúlyt.

A szervezők érdekességként elpanaszolták azt is, hogy az idei fesztivál teljes költségvetése akkora, mint amekkora tavaly a vendégművészek repülőjegyeire elkülönített büdzsé volt.

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, szb
Többi hír