Ugrás a tartalomra

Törökkanizsán is vödörrel locsolkodtak

Törökkanizsán hatodik alkalommal szervezett hagyományos, vödrös locsolkodást a Vajdasági Magyar Szövetség községi szervezete és a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület.

Az esemény délelőtt fél tízkor kezdődött. A fiákereken, lovas kocsikon zeneszóval vonuló, népviseletbe öltözött legények az aránylag alacsony hőmérsékletre való tekintettel langyos vízzel locsolták meg a helybeli lányokat, asszonyokat. Balaton Réka, a Tiszagyöngye Művelődési Egyesület néptáncosa már nagyon várta a locsolkodókat. „Nekem ez nagyon tetszik, tisztelem is, hogy újra tudták éleszteni és hogy itt is ez a hagyomány megmaradt.”

A Szulomár családhoz is ellátogattak a locsolkodók. Miután Nórát meglocsolták, az anyukától, Szulomár Andreától megtudtuk, hogy az ő lánykorában csak kölnivel vagy parfümmel locsolkodtak, ezért neki különösen tetszik a vödrös locsolkodás. „Nagyon szép. Tavaly is voltak, és nem hideg vízzel locsolnak, nem kell megijedni, langyos vízzel locsolnak, és nekem nagyon tetszik, a lányok is várják, örülnek neki.”

A néphagyományok megőrzésének a törökkanizsai magyarság nagy fontosságot tulajdonít.

Újhelyi Nándor, törökkanizsai elnök, VMSZ: „Ragaszkodunk a gyökerekhez, hiszen ez a rendezvény is azért jött létre, hogy minél jobban rámutasson arra, milyen fontos a hagyományok tisztelése, azoknak a továbbadása, illetve ahogyan mondtam, a 21. század elején ragaszkodni kell a gyökerekhez.”

A jó hangulatú eseményen a locsolkodóknak nemcsak piros tojással, étellel és itallal, hanem olykor még virággal is kedveskedtek a vendéglátók, amelyet a fiúk kalapjuk mellé tűztek.

A törökkanizsai legények mintegy húsz helyszínre látogattak el.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír