Ugrás a tartalomra

Törökkanizsa: Támogatás a község magyarul tanuló középiskolásainak

A Törökkanizsáért Egyesület immár ötödik éve sikeresen pályázik a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumánál és nyújt egyszeri pénzbeli támogatást minden olyan középiskolásnak, aki magyar nyelven folytatja tanulmányait. Az idei szerződéskötésre tegnap este került sor a Branislav Nušić Könyvtárban.

Amint azt a civil szervezet képviseletében Orosz Urbán Csilla, Törökkanizsa alpolgármestere elmondta, egyesületük minden alkalmat megragad, hogy tartományi vagy köztársasági pályázatok útján támogassa a törökkanizsai község diákjait, öt éve azonban a fentebb említett magyarországi minisztérium pályázatán is sikerrel szerepel.

„ Az idén 45 törökkanizsai illetve a község falvaiban élő középiskolásnak tudunk egyszeri, 3.500 dináros támogatást nyújtani az Emberi Erőforrások Minisztériuma jóvoltából. Mivel a diákok többsége még kiskorú, a szerződéskötésre meghívtuk szüleiket is. Ma a szerződéseket írjuk alá, a pravoszláv húsvéti ünnepeket követően pedig megtörténik a pénz átutalása is.”

A megjelent diákokat, szüleiket és a vendégeket Újhelyi Nándor, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) községi szervezetének elnöke, Törökkanizsa képviselő testületének elnöke köszöntötte, aki kiemelte a magyar nyelven tanulás fontosságát és gratulált a támogatást nyert diákoknak. Néhány mondat erejéig kitért a vasárnap sorra kerülő magyar parlamenti választásokra is, függetlenül attól, hogy a jelen lévő középiskolások közül még csak néhányan töltötték be 18. életévüket és szavazhattak is.

Őt követően Vicsek Annamária, a szerbiai oktatási minisztérium államtitkára szólt az egybegyűltekhez, kihangsúlyozva, hogy Törökkanizsa szép pédát mutat és aktív szerepet játszik a minisztérium pályázati kiírásaiban.

„Jelenlétemmel azt szeretném igazolni, hogy erre az észak-bánáti községre is van miért odafigyelni, hiszen Törökkanizsa a szerbiai oktatási minisztérium tavaly decemberben lezárult, civil szervezeteknek kiírt pályázatán is sikerrel szerepelt.

Akkor pontosan a Törökkanizsáért Egyesület volt az egyik olyan civil szervezet, amely az oktatási minisztériumtól pénztámogatást kapott. Igaz, nem az ösztöndíjakra, amik ma kerülnek kiosztásra, hanem egy másik projektre, de azt hiszem, a Törökkanizsáért Egyesület azzal is bizonyította, hogy nagyon jó és fontos munkát végez, minek eredményeként országos szinten is felismertük, hogy ez egy támogatásra méltó civil szervezet.

Minisztériumunk más módon támogatja a diákokat. Általában a szegény sorsú és a roma diákokat segíti azzal a támogatással, amely közvetlenül a minisztériumtól érkezik, viszont olyan jellegű tanulmányi támogatás, mint itt ez a mai, országos szinten nincs. A vajdasági magyarság szempontjából nagyon fontos kiemelni, hogy mindazok, akik valamilyen módon kapcsolódnak ehhez az oktatást támogató tevékenységhez, gondolok itt elsősorban a VMSZ-re, a Magyar Nemzeti Tanácsra (MNT), amelyek politikailag is több szinten jelen vannak, hatni tudnak az ösztöndíjazásra, nem csak a középiskolások, hanem a fősiskolások és egyetemisták vonatkozásában is.

Megemlíthetem a Tartományi Oktatási Titkárságot is, amelytől ugyancsak jelentős támogatásokat kapnak a vajdasági oktatási intézmények, és nem utolsó sorban mindazokat az anyaországi támogatásokat, amelyek az ösztöndíjazás mellett pédául könyvadományok vagy éppen óvodafejlesztés formájában segítik a külhoni oktatási és nevelési intézményeket, amelyekkel megmaradásunkat, a vajdasági magyarság szülőföldön maradását ösztönzik és remélhetőleg eredményezik is” – nyilatkozta az államtitkár-asszony.

Az eseményen megjelent Erdélyi Lenke, a VMSZ tartományi frakcióvezetője és Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke is, utóbbi a szerződéskötések lebonyolításába is bekapcsolódott.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Bödő Sándor
Többi hír