You are here

A budapesti Rákóczi Szövetség vajdasági partnerével, a Magyar Nemzeti Tanáccsal ma kezdte meg Tordán kézbesíteni azoknak az elsősöknek az ösztöndíjat, akiket szüleik magyar tagozatra írattak. Ezzel válik teljessé a beiratkozási ösztöndíj-program, amely keretében már a tavasszal kiosztották a tanfelszereléseket tartalmazó csomagokat, most pedig a 10 ezer forintos ösztöndíjat vehették át ünnepélyes keretek között a gyerekek szüleik kíséretében.

Ezen a helyszínen a tordai és a magyarittabéi kisdiákok részére osztották ki a támogatást, a két iskolában tíz-tíz diák kezdte meg tanulmányait anyanyelvén. Egyébként a Vajdaságban összesen 21 önkormányzat területén 324 elsős kapja meg a Rákóczi Szövetség ösztöndíját.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára elmondta, hogy ez az ösztöndíj egy nagy, magyar összefogás eredménye, hiszen jóérzésű magánemberek, önkormányzatok, alapítványok támogatásából valósul meg, ugyanakkor örömmel nyugtázta, hogy az idén ősszel a Kárpát-medence 200 településén, mintegy 6000 iskolát kezdő részesül ebből a magyar összefogást jelentő ösztöndíjból. A Délvidéken pedig úgy szerveződik a program, hogy azokon a településeken, ahol a magyarság száma 30 százalék alá süllyedt, ott kerül kiosztásra a támogatás.

Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke elmondta, hogy kiváló a kapcsolatuk a Rákóczi Szövetséggel, hiszen számos olyan programot szerveznek a gyerekeknek, fiataloknak, amelyekben szívesen vesznek részt mindannyian. A Magyar Nemzeti Tanács 2013 óta partnere a Rákóczi Szövetségnek, és nagy megtiszteltetésnek tartják, hogy a Beiratkozási ösztöndíj-program logisztikai részében besegíthetnek.

Tordán, a Petőfi Sándor MME nagytermében az ösztöndíjak kiosztását megelőzően az egyesület néptáncosai, valamint az Ady Endre Általános Iskola diákjai tették még ünnepélyesebbé az eseményt.

Szerző: 
Vajdaság Ma, Kónya-Kovács Otília