Ugrás a tartalomra

Torda ünnepel

Republic koncerttel, művelődési műsorral és főzőversennyel folytatódott szombaton a falunap és a templombúcsú a bánáti Tordán. Ma egész napos kirakodóvásár van.

Torda legnagyobb ünnepe a falunap és a templombúcsú. Mindig nagy a készülődés. Ilyenkor igyekeznek megfeledkezni a gondokról. Csonti Irén, Torda: „Várjuk. Örülünk, hogy még vagyunk ebben a szórványban. Hogy még bírjuk tartani a búcsút. Meg, hát legyen is. Hogy éljünk még egy pár évet tovább, hogy még sokat együtt legyünk.”

Sokan hazalátogatnak a szülőfalujukba ezen a hétvégén. Tapolcsányi Emánuel, plébános, Torda: „A templom az az első hely számukra, ami különböző élményeket ébreszt bennük, illetve emlékek ébrednek föl a lelkek mélyén.”

Az itthoniak pedig ilyenkor visszatekintenek, tervezgetnek. Így most átadták a felújított sportöltözőt és a tűzoltóotthont, közben a víztisztító felújítását és az iskola fűtésének a korszerűsítését tűzték ki célul. Van egy nagyobb tervük is: az itt található gyógyvíznek az újbóli hasznosítása.

Dobai János, elnök, Torda HK: „Ezt nagyon sokszor elmondtuk. De most már végső ideje az, hogy ne csak mondjuk, hanem ezért valamit tegyünk is. Amely munkahelyeket teremtene és amely valóban ennek a falunak a jövőjét még nagyon sokáig biztosítaná.”

A tordai rendezvényen a Republic is fellépett. A több mint kétórás fergeteges hangulatú koncerten a közönség hallhatta a nagy slágereket és az együttes legújabb dalait is. Kilenc évvel ezelőtt még Bódi László – Cipővel léptek fel a bánáti faluban. Boros Csaba, énekes, basszusgitáros, Republic: „Megvagyunk úgy, ahogy vagyunk.

És nem jött közénk senki. Mi azt gondoltuk, hogy azokat az élményeket, azokat az érzéseket, azokat a bennünk levő éveken, évtizedeken keresztül lerakódott gondolatokat, meg mindent, amit úgy együtt kialakítottunk, azt mi senkinek nem tudjuk átadni.”

A koncert végén tűzijáték volt. A búcsúi szentmisét kedden 9 óra 30 perces kezdettel mutatják be.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír