Ugrás a tartalomra

Topolya Völgyei Természetvédelmi Park

Vége felé közeledik a Zobnaticai-tó környéke védetté nyilvánításának több éve húzódó folyamata, miután a korábban elkészült tervezetet a tegnapi nyilvános közvita során minden érintett fél kielégítőnek találta

November elején adtunk hírt arról, hogy elkészült a tó környéke védetté nyilvánításának tervezete, amely egy idén felgyorsult mintegy tíz évvel ezelőtt elindított folyamat sikeres lezárásának is tekinthető, illetve, hogy a tanulmányba bárki betekintést nyerhet, megfogalmazhatja észrevételeit, kritikáit.

A tegnapi közvitán Kislinder Gábor, Topolya polgármestere megköszönte a Tartományi Természetvédelmi Intézet munkatársai, köztük Szabados Klára és Galambos László, valamint az igazgató, Biljana Panjković, illetve a helyi szakértők munkásságát, akik elkészítették a tanulmányt. Elmondta, hogy a következő feladat annak eldöntése lesz, hogy ki legyen a jövőben a Topolya Völgyei Természetvédelmi Park névre hallgató egység működtetője, üzemeltetője. Véleménye szerint erre a legalkalmasabb az egyik közvállalat lenne, hisz ez megkönnyítené a finanszírozását és a munkások alkalmazását is. A polgármestert követően Saša Srdić környezetvédelmi tanácsos szólalt fel, aki elmondta, hogy egy újabb lépést tettek azon az úton, amelyre nem egész egy éve lépett a községi vezetőség, valamint azt is kijelentette, hogy a védettség azután lép életbe, hogy azt a köztársasági Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Minisztérium valamint a Tartományi Környezetvédelmi és Környezetbarát Fejlődési Titkárság is jóváhagyta. A közvitán részt vettek a Természetvédelmi Intézet munkatársai is, akik készségesen válaszoltak a jelenlévők felvetéseire. A Jezero Környezetvédő Horgászegyesület tagjai mind elégedettségüket fejezték ki a tervezettel kapcsolatban, és kijelentették, hogy az egyesület hat önkéntessel veszi ki a részét a szükséges feladatokból, valamint három csónakot is a jövőbeli üzemeltető rendelkezésére bocsát. Fontosnak tartották kiemelni azt is, hogy nagyon fontos lenne a tó halállományának javítása, illetve a mólók számbavétele, illetve azok jövőbeli építésének engedélyhez való kötése is. A továbbiakban azt is megtudtuk, hogy a tó elsődlegesen öntözésre lett létrehozva, és továbbra is nagy szerepe lesz benne, ugyanakkor maga a tó továbbra is Zobnaticai-tó néven szerepel a hivatalos dokumentumokban, hisz az új elnevezés csak a természetvédelmi parkra vonatkozik. Szabados Klára dicséretét fejezte ki a topolyai polgároknak, akik nagymértékben kivették a részüket a munkából, és javaslataikkal, kritikájukkal segítették az intézet munkáját.

Végezetül el kell mondanunk azt is, hogy a tó partjának védetté nyilvánítása mellett két zentagunarasi tiszafa védelméről is megszületett a döntés, és ennek az őrzését, gondozását a helybeli EKO-gerila civil szervezet vállalta magára, a helyi közösség jóváhagyásával.

Szerző (Forrás)
B.em, Magyar Szó
Többi hír