Ugrás a tartalomra

Topolya ünnepel

A képviselő-testület díszülésén átadták a Pro Urbe-díjakat

Topolya szeptember 15-én jegyzi a község napját, ebből az alkalomból pénteken ünnepélyes keretek között ült össze a községi képviselő-testület a Művelődési Ház színháztermében.
Az ünnepségen átadták az idei Pro Urbe Díjakat, és a községi, valamint a polgármesteri kitüntetéseket. Az ülésen jelen levő közjogi méltóságok mellett képviseltették magukat a testvértelepülések, a társadalmi szervezetek, a közintézmények, a belügyi szervek, a vallási felekezetek, illetve a szomszédos községek képviselői. Topolya Pro Urbe Díjasai ezúttal kapcsolódnak valamilyen módon a labdarúgáshoz. A sport és a gazdaság terén kifejtett tevékenysége okán díjazták Zsemberi János vállalkozót, a krivajai származású, nemzetközileg is sikeres labdarúgót Nikola Žigićet, és mint a község egyik legrégebbi sportegyesületét, a bácskossuthfalvi Sloboda Labdarúgó Klubot. Saša Srdić, a községi képviselő-testület elnöke négy nyelven, szerbül, magyarul, szlovákul és ruszinul köszöntötte a vendégeket, összegezte a képviselők elmúlt egyéves munkáját, majd végül köszönetet mondott az ország és a tartomány kormányának, illetve Magyarországnak a községbe érkezett támogatásokért. Kislinder Gábor községi elnök ünnepi beszédében kiemelte, hogy ugyan sikeres, de kicsit sem könnyű év áll Topolya mögött. Mégis ezen az úton szeretnék folytatni a községben zajló fejlesztéseket, vagyis a medence kiépítését, a szennyvíztisztító történetét, a diákotthon befejezését, és az egykori szálloda rendbetételét, valamint az ipari park benépesítését.

A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ, és a Vuk Karadžić Szerb Művelődési Központ tagjainak közreműködésével felcsendültek a szerb és a magyar himnusz dallamai, majd Saša Srdić, a kkt elnöke köszöntötte a megjelenteket.

– A topolyai községi képviselő-testület 2016 júniusa óta végzi a feladatát a jelenlegi formájában, 25 alkalommal ült össze, 575 napirendi pontot tárgyaltak meg a képviselők. Múlt év novembere óta az ülések elektronikus formában bonyolódnak le. A képviselők hozzáállásának köszönhetően valamennyi ülés eredményes munkával zárult, és a község életét meghatározó kérdésekben születtek döntések. Mindannyiunk együttes célja, hogy Topolya és a község élhetőbb és szebb közeg legyen, és ma ha összegezzük az eltelt időszakot, akkor elégedettek lehetünk. Minden beruházásért, a községben zajló projektumért köszönettel tartozunk az ország kormányának, a tartományi szerveknek, illetve Magyarországnak is – zárta beszédét a kkt elnöke.

Kislinder Gábor községi elnök alkalmi beszédében hangsúlyozta, hogy sikeres, de kicsit sem könnyű év áll az önkormányzat mögött.

– Megkezdtük a medence építését, amelyet hosszú évek óta vártunk. Tartományi támogatással megvalósulhat a szennyvíztisztító, az ipari parkba több üzem kezdte meg a munkáját, a diákotthon épülete hamarosan készül, és folytatjuk az egykori motel épületének rendbe tételét. Megemeltük a mezőgazdasági termelők támogatását, támogatjuk az egészségház és a falusi rendelők működését. Az elmúlt időszakban felpezsdült a kulturális és a sportélet Topolyán, több sikeres rendezvényt szerveztünk. Összességében elmondhatjuk, hogy eddig nem látott fejlesztések zajlanak a községben, amelyek évekre előre meghatározzák Topolya jövőjét – fogalmazott a községi elnök. Ez után levetítették a Topolyai Tájékoztatási Központnak a községben történt jelentősebb történésekről készített hangképes összefoglalóját.

A díszülést megtisztelte jelenlétével dr. Süge Gábor, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának vezető konzulja, Mihael Tončić, Horvátország Szabadkai Főkonzulátusának első konzulja. Továbbá a testvérvárosok Kiskunmajsa, Lipót, Szentes, Jánoshalma és Gyergyószentmiklós küldöttsége, a Magyar és a Ruszin Nemzeti Tanács képviselői. A tartományi parlament küldöttsége mellett jelen volt Ótott Róbert mezőgazdasági titkárhelyettes, Egeresi Sándor tartományi regionális fejlesztési titkársegéd, Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője. Továbbá jelen voltak Szabadka Város, Kanizsa, Kishegyes, Zenta, Ada, Csóka és Verbász községek küldöttségei, a községi intézmények képviselői. A rendezvény zenei részében a Dositelj Obradović Gimnázium diákjai léptek fel.

 

A FUTBALL TOPOLYAI ÜNNEPE – ÁTADTÁK A KÖZSÉGNAPI KITÜNTETÉSEKET

Az ünnepi ülésen Pro Urbe Díjat vehetett át Zsemberi János, Topolya község sport és gazdasági életének fejlesztésében végzett kimagasló tevékenységéért. A labdarúgás terén kifejtett kiemelkedő munkáját elismerve a krivajai származású Nikola Žigić részére odaítélt Pro Urbe Díjat Nikola Sudžuković, a falu helyi közösségének tanácselnöke vette át. A bácskossuthfalvi Sloboda Labdarúgó Klub, a község egyik legrégebbi sportegyesülete, a sport terén kifejtett tevékenysége okán érdemelte ki a Pro Urbe Díjat, amit az egyesület elnöke, Szűcs Szilárd köszönt meg. Topolya község plakettjét Faggyas József vehette át, a hagyományőrzés, és a kultúra terén végzett kiemelkedő és önzetlen munkájáért. A község elnökének köszönőlevelét Slingár Irén érdemelte ki a sokrétű és eredményes szervezői munkájáért, tekintettel a községi jelentőségű rendezvényekre. Polgármesteri köszönőlevélben részesült Vörös Csaba a példamutató közösségi munkájáért, különös tekintettel a fiatalok képzésére. Továbbá ugyanebben az elismerésben részesült Nada Mehaković, aki több évtizede végez kiváló munkát a községi közigazgatásban.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, K.P.D. (Fotó: Ótos András)
Többi hír