You are here

A topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola egy laptoppal, kivetítővel és vetítővászonnal gazdagodott. Az eszközöket a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával vásárolta meg az MNT. Tíz gimnázium és két művészeti középiskola részesül idén ilyen, illetve hasonló támogatásban.

Az MNT a magyar kormány segítségével támogatja a vajdasági magyar nyelvű tagozatokat is működtető oktatási intézményeket. Az anyaországi támogatásoknak köszönhetően több mint 1 168 000 dinárral támogatja a középfokú oktatási intézményeket. Idén a gimnáziumok és művészeti középiskolák kapnak az igényeiknek megfelelő új műszaki felszerelést az oktatás hatékonyabbá és színvonalasabbá tételéhez. Tíz vajdasági gimnázium és két művészeti középiskola részesül most ilyen támogatásban.

A topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola egy laptoppal, kivetítővel és vetítővászonnal gazdagodott. Az eszközöket a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával vásárolta meg az MNT. Petkovics Márta, az MNT Végrehajtó Bizottságának a tagja Veselin Martinovićnak, az iskola igazgatójának adta át a felszerelést.

A mintegy 110 ezer dinár értékű multimédiás eszközöket tartalmazó ajándékcsomag átadásakor elmondta, hogy az elmúlt évben, a szakképzés évében az MNT a szakközépiskolák fejlesztésére koncentrálhatott. A támogatásokat a magyar kormány anyagi támogatásának köszönhetően sikerült megvalósítani.

Az idén olyan döntés született, hogy a gimnáziumokat segítik korszerű eszközök átadásával. Minden iskola benyújtotta az igényeit, ami alapján a topolyai középiskola egy laptopot és egy vásznat, valamint kivetítőt kapott ajándékba. Mivel a gimnáziumi oktatás mellett közgazdasági szakon is tanulnak ebben az iskolában, az előző tanévben az MNT egy korszerű számítástechnikai és informatikai tantermet szerelt fel az intézményben 16 számítógéppel. Petkovics felhívta a diákok figyelmét az MNT ösztöndíjprogramjára is. Az itthon maradásra, a szülőföldön történő továbbtanulásra biztatta a fiatalokat.

Az MNT 90-150 eurós havi ösztöndíjjal támogatja az egyetemistákat. Kiemelte, hogy a legutóbb kiírt pályázat alkalmával minden elsős megkapta a támogatást. Akik valamelyik újvidéki karon tanulnak tovább, igénybe vehetik az Európa Kollégium adta feltételeket és havi 1850 dinárért lakhatnak a Magyar Kormány támogatásával felépített intézményben, Szabadkán pedig az állami kollégium nyújt kedvező lakhatási lehetőséget.

Kislinder Gábor községi elnök a községi tanács tagjainak a kíséretében jelent meg az MNT ajándékának átadásán. Hangsúlyozta, hogy ez igen nagy segítség, az iskola korábban is kapott már az MNT-től támogatást, de az önkormányzat is mindent megtesz annak érdekében, hogy az oktatási intézményekben minél jobb feltételek mellett tanulhassanak a diákok.

Veselin Martinović, az iskola igazgatója megköszönte Petkovics Mártának és Kislinder Gábornak, illetve az MNT-nek és az önkormányzatnak a támogatást és kiemelte, hogy az együttműködés már évekre visszamenően is kiemelkedően jónak mondható.

Szerző: 
Vajdaság Ma, Tóth Péter