Ugrás a tartalomra

Topolya: Kicserélték a nyílászárókat az óvoda központi épületén

Tartományi forrásokból megtörtént a nyílászárók többségének a cseréje a topolyai Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény központi épületében. Az energiahatékonyság szempontjából is fontos a jól szigetelő nyílászárók megléte. Korábban, ugyancsak az energiahatékonyság növelése céljából, az épület tetejére napkollektorokat szereltek, szintén tartományi támogatásból.

A topolyai Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény központi épületének ablakait új, korszerű műanyag nyílászárókra cserélték ki. A beruházás a jobb hőszigetelés miatt a fűtési költségek terén is megtakarítást jelent majd a jövőben. A felújítást 2,81 millió értékben a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság tartományi támogatásból sikerült megvalósítani.

Fényszárosi Fekete Tímea, az intézmény igazgatónője azt is elmondta, hogy ebből a pénzből az épület ablakainak több mint a felét sikerült újra cserélni, a jövőben tervezik még az irodahelyiségek ablakainak a kicserélését is. Korábban is történt a Bambi központi épületén az energiahatékonyság növelését célzó beruházás. A központi épület tetejére 2017 májusában tíz napkollektort szereltek fel.

A Tartományi Energetikai, Építésügyi és Közlekedési Titkárság 2016 végén kiírt pályázatán 1,1 millió, dináros vissza nem térítendő támogatást nyertek ere a célra. A napkollektorokat víz melegítésére használják. Az intézménybe járó gyerekek ugyanis fejenként naponta mintegy 3-4 liter meleg vizet használnak el. A víz használata részét képezi az intézményben zajló oktatási tevékenységnek, a higiéniai nevelés keretében.

A napkollektorokat egy 1500 literes tartállyal kötötték össze. Így jelentős mennyiségű elektromos energiát tudnak megspórolni, nem mellesleg pedig hozzájárulnak a környezetvédelemhez, valamint a gyerekek első kézből szerezhetnek tapasztalatokat a megújuló energiaforrások felhasználásáról is. A Bambi óvoda központi épületében mintegy 250 kisgyermek részesül iskoláskor előtti oktatásban-nevelésben, illetve napközis ellátásban.

Az intézményhez tartozik az egész község óvodai hálózata. A 2017 őszén 13 épületben, 760 gyermekkel kezdték meg az aktuális tanévet. A község területén összesen 39 csoportban folyik munka, ebből 5 bölcsődei, 7 középső és 27 iskola-előkészítős csoport. Ez utóbbiakból 237 óvodás indul majd őszre iskolába.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír