Ugrás a tartalomra

Topolya: Kerekasztal a környezetvédelmi gondokról

Közös fellépéssel és folyamatos munkával lehet megoldani a környezetvédelmi problémákat – hangzott el azon a kerekasztal beszélgetésen, amelyen a Topolya községben fennálló víz- és levegőszennyezés megoldási lehetőségeiről tárgyaltak. A tanácskozáson részt vett Slobodan Puzović tartományi környezetvédelmi titkár is.

Tüntetések, aláírásgyűjtések, petíciók – a Topolya községben jelenlévő környezetszennyezést a lakosok nem hagyják szó nélkül, havi rendszerességgel demonstrálnak az utcán. A helyi állati maradványokat feldolgozó üzem által árasztott bűz és a Krivaja folyó nagymértékű szennyezése ellen emelik fel hangjukat.

A lakosok elsősorban az ipari létesítményeket okolják a szennyezés miatt. Sihelnik József, az Arcus Környezetvédő Egyesület titkára: „Rendelkeznek ugyan ülepítővel, de az átereszből belefolyik az összes szerves anyaggal dúsított víz a Krivajába, ez távozik aztán Bajsa felé, az ottaniak ezt érzik.”

Az ökológiai problémákat felismerte a városvezetés is. Az első újvidéki tanácskozás után most Topolyán tárgyaltak együttesen az önkormányzat, a környezetvédelmi titkárság, az ökológiai szervezetek és gyárak képviselői, a felügyelőség munkatársai és a civilek.

Slobodan Puzović tartományi környezetvédelmi titkár legfontosabb feladatként a kommunikáció fejlesztését és a közös fellépést hangsúlyozta, ezt is határozták meg prioritásként az eseményen készült záradékában.

„A második következtetésünk az volt, hogy sürgősen meg kell kezdeni egy akcióterv kidolgozását a Krivaja völgyének védelmére vonatkozóan, amely magába foglalná azokat a tennivalókat, amelyeket véghez kell vinnünk a következő időszakban. Közösen kell dolgoznunk mindenkivel, aki ebben az ágazatban érintett.”

A felek egyetértettek abban is, hogy mielőbb meg kell kezdeni a szennyvíztisztító kiépítését Topolyán. Kislinder Gábor, polgármester: „Tudjuk azt, hogy a kanalizáció 30 százaléka kész Topolyán. Ez mintegy ötezer egységnek felel meg. Ezt egy 5000 egységnyi szennyvíztisztítóval próbálnánk összekapcsolni a következő évben. A költségvetésben van még 10 millió dinár, tehát a tervezés utáni a következő lépés is eszközök szintjén biztosítva van.”

A kerekasztal beszélgetés résztvevői a terepen is megismerkedtek a fennálló problémákkal, elsőként a Žibel nevű cégbe látogattak el. Emellett a Krivaja folyót is megtekintették.

A találkozón kiderült, hogy több millió euró és több év szükséges ahhoz, hogy kézzel fogható eredmények szülessenek a környezetvédelmi problémákat illetően, azt viszont senki sem vitatta, hogy mielőbb el kell kezdeni az első lépéseket a megvalósítás irányában.

Szerző (Forrás)
Pannon RTV
Többi hír