Ugrás a tartalomra

Topolya: Átadták a felújított színháztermet

Tíz év után újra van használható színházterme Topolyának. A multifunkcionálisra tervezett létesítmény azonban nem csak színházi előadások, de hangversenyek, konferenciák, bálok és egyéb társas összejövetelek megrendezésére is alkalmas. Az ünnepélyes átadást követően a helyi magyar és a szerb művelődési központok képviselői színvonalas produkcióikkal tették még ünnepélyesebbé az alkalmat.

Átadták rendeltetésének a felújított topolyai színháztermet, így most tíz év után ismét van a városnak színházterme. A munkálatokat négy fázisban végezték el, először a tetőszerkezetet kellett rendbe tenni. Kislinder Gábor polgármester elmondta, hogy mintegy 30 millió dinárba került a teljes projekt, ami magában foglalja az épület külső és belső felújítása mellett a korszerű világítást és a vezérlő eszközöket is. A multifunkcionálisnak tervezett terem nagyobb díszletet igénylő színdarabokon kívül fogadásoknak, konferenciáknak és egyéb művelődési rendezvényeknek, eseményeknek is alkalmas helyszíne lehet a jövőben. A helyreállítást 2015 decemberében kezdték meg. Két évvel ezelőtt először irányoztak elő erre a célra eszközöket a költségvetésben. A terem mellett elkészült a raktár, egy épületrész a pénztárhelyiség számára, valamint az új fűtés-, illetve vízvezetékrendszer, és a teljes elektromos hálózatot is felújították. Megjavították a tetőszerkezetet, de az épület külső burkolatát, valamint a festést is magában foglalta a projekt. Az utolsó fázisban készült el a színpadtechnika, a világosítás, a bútorzat, majd a székek is helyükre kerültek. Mintegy 250-en férnek most el, de pótszékek elhelyezésére is lehetőség van. A beruházás költségeit teljes egészében a költségvetésből finanszírozták.

Az épületrész 2007 óta használhatatlan volt. Nagyon sok tanácskozás, tárgyalás előzte meg a tervek véglegesítését. A topolyai községi költségvetésben2015-ben jelent meg először a színházterem felújítására szánt keret. Amíg nem lehetett használni, a moziteremben tartottak előadásokat, de az új színpaddal lehetőség nyílik nagyobb teret igénylő rendezvények, hangversenyek, zenés-táncos produkciók megtartására. Kislinder szerint a projekt sikeres megvalósítása egy újabb bizonyítéka az önkormányzat céltudatos és felelősségteljes munkájának. A polgármester ígérete szerint ugyanígy fogják a többi beígért, illetve elkezdett beruházást is megvalósítani, az olyanokat, mint a diákotthon, a Vénusz szabadidőközpont és egyebek. A szalag átvágását követően a megnyitón Csípe Tímea, a Művelődési Ház igazgatónője mondott köszönetet mindazoknak, akik hozzájárultak a felújítás sikeres megvalósításához. A megnyitót követően a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ és a Vuk Stefanović Karadžić Szerb Művelődési Központ énekesei és néptáncosai váltották egymást az új színpadon. A Művelődési Ház kiállítótermében pedig a színházterem felújítását bemutató fotókiállítást nyílt meg.

Szerző (Forrás)
Vajdaság Ma, Tóth Péter
Többi hír