Ugrás a tartalomra

Topolya 133 milliót nyert

Köztársasági pénzből fog elkészülni a Zentai és a Becsei utat összekötő terelőút – A regionális fejlesztési minisztérium pályázatán a 25 pályázó község közül Topolya vitte el a legtöbb pénzt

Az idei évben megélénkültek a topolyai ipari park körüli munkálatok. Trafót helyeztek el, új gyár épül, és a terelőút elkészült egészen a silókig. Úgy néz ki, hogy a fejlesztés üteme csak fokozódni fog a jövő évben, az önkormányzat ugyanis jelentős összeget nyert erre a célra.

– Tavasz folyamán a regionális fejlesztési minisztérium pályázatot írt ki, amelyen a Zentai út és a Becsei út közti terelőútra kértünk pénzt, de akkor nem nyertünk. A nyár során viszont találkoztam Igor Mirović miniszter úrral, aki tájékoztatott, hogy lesz még egy pályázatuk, amellyel az ipari parkok fejlesztését fogják támogatni. A minisztérium a Világbanktól vesz fel kölcsönt erre a célra. Ők az eszközök felét fogják biztosítani, a másik felét az önkormányzatnak kell. Mi már 50 millió dinár értékben 1200 métert kiaszfaltoztunk a terelőútból, és a Zentai úti körforgalom is elkészült. Ezenkívül a jövő évi költségvetésünkből 40 millió dinárt különítettünk el erre a célra, így mi már biztosítottuk a részünket – mondta el Kókai Mernyák Melinda polgármester.

Az önkormányzat a Telekrendezési Közvállalattal közösen pályázott a minisztériumnál, és a lehető legnagyobb összeget nyerték el.

– A pályázati keretösszeg 900 millió dinár volt, ebből 133 milliót dinárt, azaz több mint 1 millió eurót Topolya vitt el. Ez a keretösszeg 15 százaléka, ami nagy siker, ha figyelembe vesszük, hogy összesen 4 vajdasági és 21 szerbiai község nyert a pályázaton. Az volt a szerencsénk, hogy idáig is jelentős összeget fektettünk ebbe a projektumba, amit bizonyítani is tudtunk – nyilatkozta a polgármester.

Mánity István, a Telekrendezési Közvállalat igazgatója arról számolt be lapunknak, hogy jelenleg a közbeszerzés előkészítésén dolgoznak, a 133 milliós projektum kivitelezésére  ugyanis a minisztérium fogja kiírni a közbeszerzést.

– A tervek szerint ebből az összegből az összes munkálatot be fogjuk fejezni. Az Edvard Kardelj utcáig már korábban kiaszfaltoztuk a terelőutat, s most eljutottunk a déli terelőút szakaszáig. Két hete aszfaltoztuk le a silókig terjedő részt, s már csak a Becsei útig terjedő 1200 méteres rész maradt hátra. Ezt fogjuk kiépíteni a minisztérium által biztosított eszközökből, illetve a Becsei úti csatlakozást. Itt 3 sávosra kell bővíteni a Becsei utat, a biztonságos közlekedés érdekben, illetve egy legyezőszerű csatlakozást kell kialakítani. Továbbá kerékpárút fog épülni a Zentai úti körforgalomtól egészen a Becsei útig, illetve kivilágítjuk a terelőutat teljes hosszában – mondta el Mánity, majd hozzáfűzte, hogy az út mellett zöldfelületet fognak létesíteni.

Az igazgatótól azt is megtudtuk, hogy a minisztérium vélhetőleg tavaszra fogja kiírni a közbeszerzést és talán már a nyár során elkezdődhetnek a munkálatok.

Szerző (Forrás)
L.J., Magyar Szó
Többi hír