Ugrás a tartalomra

Több mint tizennégymillió a gazdáknak

Topolya községben az idén csaknem kétmillió dinárral több jut a mezőgazdaság támogatására – Hétszázharminc pályázatot bíráltak el

A mezőgazdaságban tevékenykedők költségtérítésére Topolya önkormányzata az idén első lépésben 14 millió dinárt különített el a költségvetéséből. Az illetékesek a múlt évi gyakorlathoz hasonlóan igyekeznek majd valamennyi pozitív elbírálásban részesült községbeli termelőt támogatásban részesíteni, s ennek érdekében további 900 ezer dinárral növelték a keretet. Az idén nemcsak a céleszköz növekedett, hanem az érdeklődés is. A múlt évitől 130 igényléssel több, 730 pályázati kérvény futott be.

A pozitív elbírálásban részesülők egy részének, több mint háromszáz termelőnek a támogatási szerződését látta el kézjegyével  Kislinder Gábor községi elnök pénteken a színházteremben.

- Topolya pozitív irányú költségvetésének köszönhetően a 14 milliós alap és a további 900 ezer dináros összeg is biztosítva van. Csupán egy bizottsági döntés hiányzik, hogy minden pozitívan elbírált pályázatnak meg legyen ítélve a támogatás. A község a mezőgazdasági és vidékfejlesztési alapból támogatja a termelőket és a tenyésztőket, vagyis az állami földek bérbeadásából befolyt összegből tudja fedezni a költségeket. Azt tudni kell, hogy a vagyon-visszaszármaztatási folyamatnak köszönhetően mind több elkobzott földterület kerül vissza a jogos tulajdonosához, ennek a hatása azonban a jövőben mutatkozik meg. Annyi biztos, hogy az idei keretösszeg rekordmértékű, és jövőre sem szeretnénk csökkenteni – nyilatkozta a községi elnök.

Mesterséges megtermékenyítésre, hitelek kamattámogatására, a szarvasmarha- és sertésállományban végzett állatorvosi szolgáltatásokra, így vakcinákra, gyógyszerekre lehetett támogatást igényelni, továbbá a növény- és állattenyésztésben kötött biztosítások költségtérítésére, s az idén először méhcsaládok, méhészeti eszközök vásárlására, valamint állatorvosi szolgáltatásokra, illetve már hagyományosan a piaci elárusítóhelyek költségének a térítésére.

A községi mezőgazdasági támogatásokról öttagú bírálóbizottság döntött, amelynek az elnöke, Szatmári Adrián elmondta, a 730 beérkezett pályázat közül csupán néhány esetében találtak formai hibát.

- A legnépszerűbb támogatási forma a banki kölcsönök kamattámogatására kiírt pályázat volt, erre több mint 4 millió dinárt különített el a község, illetve a biztosítási költségtérítésre érkezett még nagyobb számú igénylés. Erre valamivel több mint 3 millió dinárt irányozott elő Topolya az idén. Ez utóbbira többnyire mezőgazdasági termelők jelentkeztek, és valamivel kevesebb állattenyésztő.

Kovács Roland, topolyai méhész írta alá elsőnek a szerződést, lapunk kérdésére elmondta, hogy 100 család méhhel gazdálkodik.

- Topolyán, a tópart környékén tartom a családokat, de idényjelleggel vándoroltatom is őket. A kelebiai kiserdőbe vaddohány- és akáclegelőre szoktam utaztatni a családokat. A méhészkedésről tudni kell, hogy csak jelentős költségráfordítással lehet sikeresen művelni. Ugyanakkor az utóbbi időben megjelent támogatási formáknak köszönhetően sikerül az éves számadást pozitívan zárni. A Prosperitati Alapítvány eszközbeszerzési- és családvásárlási támogatási lehetőségeit is igyekszem kihasználni – nyilatkozta, és elárulta azt is, hogy 20 éve méhészkedik, és elsősorban otthonról, nagyobb fesztiválokon, rendezvényeken értékesíti a termékeit.

 Marija Krivokapić a férjével közösen méhészkedik.

- A férjemmel 30 család méhecskével foglalkozunk, és bővíteni szeretnénk az állományt. Ezért is pályáztunk, így további családok vásárlására kaptunk támogatást a községtől – tudtuk meg a topolyai méhészcsalád képviselőjétől.

Lajkó László Kavillóról érkezett a színházterembe, hogy aláírja a támogatási szerződést. Elmondta, hogy több éve vesz részt sikeresen a község mezőgazdasági pályázatain.

- Kamattámogatásra pályáztam sikerrel, mondanom sem kell, hogy milyen nagy segítség ez a mai világban. Szarvasmarhákat és sertéseket nevelek a gazdaságomban – tudtuk meg a kavillói gazdától.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, K.P.D.
Többi hír