Ugrás a tartalomra

Több mint hatvanmillió a nemzeti tanácsoknak

A Magyar Nemzeti Tanács több mint 24 millió dinár támogatást kapott a Tartományi Kormánytól

Szerdán a tartományi kormányban írták alá a vajdasági székhellyel rendelkező nemzeti tanácsok támogatásáról szóló szerződéseket. Vajdaságban összesen 15 ilyen nemzeti tanács van. Az eseményen jelen volt Igor Mirović tartományi kormányfő is. Hangsúlyozta: a nemzeti tanácsok esetében nemcsak az adott nemzeti kisebbségekhez tartozó polgárokról, hanem egy közösségről, egész Vajdaságról, Szerbiáról, közös problémákról beszélünk. Mindannyiunk közös érdeke, hogy a felmerülő problémákat megoldjuk. 

– A tartományi kormány megbízható partner ebben a folyamatban, és különösen fontosnak tartja a nemzeti tanácsok munkáját. Az említett pályázat mellett számos más projektummal járulunk hozzá ahhoz, hogy közösségünkben, az önkormányzatokban, Vajdaságban mindenki számára megfelelő feltételeket teremtsünk – értékelte Igor Mirović. 

Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár rámutatott arra, hogy az előző két évhez hasonlóan az idén 60,1 millió dinárral támogatják a vajdasági székhelyű nemzeti tanácsok tevékenységét.

– Mindez arra utal, hogy a tartományi kormány folyamatosan hozzájárul a nemzeti tanácsok munkájához és fejlődéséhez. Az odaítélt támogatás egy évre szól, és negyedévenként utaljuk át a pénzt. A tanácsok ezt az összeget a működési költségeik fedezésére és a programcéljaik kivitelezésére fordítják majd. Az első utalás egy héten belül várható. Szeretnénk, hogy a nemzeti tanácsok megvalósítsák mindazt, amit a támogatások igénylésekor célul tűztek ki – tette hozzá Nyilas Mihály illetékes titkár. 

Hajnal Jenő elmondta: a Magyar Nemzeti Tanács esetében a támogatás több mint 24 millió dinárt tesz ki. Ez két részből áll, 19,5 millió dinár a működési költségekre, 4,8 millió dinár pedig a fejlesztésre irányul. 

– Kiemelten fontos szerepet kap a média fejlesztése, valamint hamarosan átadjuk a szabadkai Magyar Médiaházat is. A Magyar Szó és a Hét Nap lapok rendszeresen tartományi támogatásban részesülnek, ezért olyan fejlesztésekre van szükség, amelyek a szabadkai Magyar Médiaházban megfelelő feltételeket teremtenek a működéshez.

Ugyanakkor gondolunk a Vajdasági Rádió és Televízióra is. Úgy gondolom, hogy ott is sikerül megvalósítanunk – főleg a számítógépes – fejlesztést. Véleményem szerint ez minden szerkesztőségnek jól jön – értékelte Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

A nemzeti tanácsokról szóló törvénymódosítással kapcsolatban reményét fejezte ki, hogy hamarosan elkészül a március végére ígért munkatervezet. 

– Véleményem szerint a következő két hónapban felgyorsulnak az események, és ha késéssel is, de májusra el kell fogadni a kisebbségi kerettörvényt és a nemzeti tanácsokról szóló törvényt is. A nemzeti tanácsokról szóló törvény külön jelentőséggel bír, amelyben a hatásköri lehetőségeknek úgy kellene körvonalazódniuk, hogy az Európai Unió felé haladva komoly jogi védelmet jelentsenek.

Ez magát a nemzeti tanácsi választásokat nem érinti, mégis olyan módosításokat tartalmaz a nemzeti tanácsok működésére, finanszírozására és átvilágítására vonatkozóan, amelyekre számos észrevételeket tettünk. Bízunk abban, hogy sikerül egy olyan egységes kompromisszumot találni, hogy a szerzett jogok egyik törvényben sem sérülnek majd – fűzte hozzá Hajnal Jenő. 

Göncző Mandler László, a Német Nemzeti Tanács elnöke szerint sokat jelent ez a támogatás. 

– Létrehoztuk a Deutsche Stiftung elnevezésű alapítványt, amelyen keresztül támogatjuk a német szervezeteket, amelyekből 15 van Vajdaságban. A nemzeti tanácsokról szóló törvényt illetően szeretnénk, hogy a nemzeti tanácsok apolitizálva legyenek – mondta Göncző Mandler László.

Slavko Rac, a Ruszin Nemzeti Tanács elnöke hangsúlyozta, hogy a tartományi kormány több évre visszamenőleg támogatja a nemzeti tanács tevékenységét. Az idén a működésre 31 000 dinárt, a fejlesztésekre pedig 26 000 dinárt irányoztak elő.

Elégedettséget és megértését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ezt az összeget még ha nem is növelik, nem fogják csökkenteni.

 

Szerző (Forrás)
Magyar Szó, lau
Többi hír
A közelgő európai parlamenti választásokról és a Vajdaságban, illetve Szerbia egyéb térségeiben valószínűleg június 2
Nem csak a magyarok számára lehet fontos, hogy az EP-ben vajdasági képviselő is jelen legyen